Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Parnassia Bavo Groep slachtoffer frauderende bende

Oplichters hebben de Haagse psychiatrische instelling Parnassia Bavo Groep in 2008 2,8 miljoen euro afhandig gemaakt. Dat bleek vorige week tijdens een strafzaak tegen een verdachte in deze omvangrijke fraudezaak.
Parnassia Bavo Groep slachtoffer frauderende bende

“Een 25-jarige invalkracht wordt ervan verdacht in 2008 ons systeem te hebben aangepast zodat er allerlei verkeerde bedragen konden worden afgeschreven”, vertelt woordvoerder Marjolein Timmer van Parnassia Bavo Groep. “Het OM verdenkt haar van het invoeren van valse facturen en van oplichting.” De verdachte lijkt volgens Timmer deel uit te maken van een landelijk opererende bende die in 2008 meer grote commerciële bedrijven heeft gedupeerd. Het brein achter de criminele organisatie is nog steeds niet opgepakt. “Door de omvang van het onderzoek is het pas nu tot een rechtszaak gekomen. De vrouw heeft in 2008 al wel zes weken in voorarrest gezeten.”

Schade beperkt

Volgens Timmer is de fraude bij Parnassia Bavo Groep relatief beperkt gebleven in vergelijking met de andere gedupeerde bedrijven. “De fraude vond plaats in de zomermaanden. Het ging om facturen voor onderhoudswerkzaamheden en de bedragen waren heel onopvallend. Uiteindelijk kwamen we er sneller achter dan de andere bedrijven in deze zaak die ik niet bij naam zal noemen. Of we nog wat van die 2,8 miljoen euro zullen terugzien, blijft de vraag.” Parnassia heeft naar aanleiding van dit fraudegeval een claim neergelegd bij de softwareleverancier van het gekraakte systeem. Inmiddels is de beveiliging bij de zorginstelling op meerdere vlakken aangescherpt.

Onschuldig

In het landelijk dagblad de Telegraaf meldt advocaat Michael Mantz dat de vrouw onschuldig is. “Iemand heeft misbruik gemaakt van haar identiteit. Zij voerde de werkzaamheden uit die anderen haar vroegen te doen. Zij was daar invalkracht. Het kan heel goed iemand anders binnen Parnassia zijn geweest die haar heeft gebruikt.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Zorgbureau SPV ontkent fraude

Verzekeraars sporen voor miljoenen aan fraude op

NZa beboet frauderende artsen

UVIT spoort meer zorgfraude op in 2010

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

6 REACTIES

  1. Bovenstaande reacties lijken voort te komen uit negatieve ervaringen van mensen binnen Parnassia. Het is goed om aandacht te besteden aan deze reacties.Als ik het incident lees lijkt het erop dat een vakantie kracht invloed heeft op bestanden waar een vakantie kracht geen invloed op zou mogen hebben. Als het gaat om de professionaliteit binnen Parnasia, dan zou het verstandig zijn alle incidenten met clienten te onderzoeken en de critische vraag te stellen of de professinal wel als professional handeld. Dit zou heel goed kunnen door patient dossier onderzoek en interviews met deskundigen rondom de cliënt en met intervieuws met de cliënt.Met dit format heb ik zeer goede resultaten geboekt en veel patiënt gerichte knelpunten blootgelegd.Een groot aantal kritische geleiden t.a.v. clientenzorg is mij al ter oren gekomen vanuit Parnassia. Ik maak me dan ook ernstige zorgen over de kwaliteit van de psychiatrische zorg.Ik ben erg geintereseerd in de andere kant van de verhalen. Dit moet uit de zorgossiers op te maken zijn. Durft Parnassia zo’n onderzoek aan?

  2. Lees alle reacties
  3. Hmm, als ik zie hoe crisisteams van Parnassia opereren, verbaasd het mij niets dat men af en toe geld tekort komt.
    Ik doel niet op fraude maar op de slechte inschatting van patienten, die vaak gewoon naar huis gestuurd worden en na een paar dagen toch nog opgenomen moeten worden terwijl ze er dan nog veel slechter aan toe zijn.
    Ieder zijn vak maar ze passen zelden een effectieve methode toe.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.