Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Parnassia biedt EHBO-cursus verwarde personen

Redacteur Zorgvisie
Ggz-aanbieder Parnassia gaat Nederlanders leren hoe ze kunnen omgaan met een verward persoon. De instelling biedt vanaf volgend jaar EHBO-cursussen aan die gericht zijn op psychische stoornissen.
EHBO-verwardemensen-Fotolia.jpg
Fotolia.

Dat meldt bestuursvoorzitter Stephan Valk in een interview met het Algemeen Dagblad. De zorgaanbieder hoopt dat er door de cursussen meer begrip komt voor verwarde personen. Naast de mental health kit wil Parnassia ook een hulplijn opzetten voor verwarde personen en iedereen die met hen in aanraking komt en daar een vraag over heeft.

Handvatten verwarde personen
De cursussen bieden volgens Valk handvatten aan mensen zodat ze beter om kunnen gaan met verwarde personen en psychiatrische patiënten. ‘Als iemand in de war is en raar praat, schrikt dat af, maar het is zonde als je dan afstand neemt, het gaat ook weer voorbij’, zegt de bestuurder in het AD. ‘Uit onderzoek blijkt dat mensen na een psychose de helft van hun vrienden kwijt zijn. Na meerdere episodes kijkt er niemand meer naar ze om. Mensen weten niet wat ze ermee aan moeten.’

Alarmlijn verwarde personen
De oproep om een hulplijn voor verwarde personen wordt breder gedragen. In juni pleitte naastenvereniging Ypsilon in een manifest al voor een alarmlijn waar incidenten met verwarde personen kunnen worden gemeld. ‘Als iemand een hartaanval krijgt, wat een crisis is met een hart, gaat er gelijk een protocol in werking. Als iemand in de war is, en er dus sprake is van een psychische crisis, gebeurt dat niet. Het is voor omstanders onduidelijk waar ze terechtkunnen.’

Dossier geestelijke gezondheidszorg
Dossier met nieuws, opinie en achtergrond over de geestelijke gezondheidszorg (ggz). De artikelen gaan onder andere over de diverse zorgorganisaties, beddenreductie, e-health en de bekostiging. Lees meer.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.