Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Parnassia en HMC Westeinde openen Haagse SPOED

Redacteur Zorgvisie
Ggz-aanbieder Parnassia en de spoedeisende hulp (seh) van Haaglanden Medisch Centrum Westeinde werken sinds mei samen aan de crisiszorg voor personen met verward gedrag. Dat doen ze op de Haagse SPOED, waar zowel somatische als psychiatrische acute zorg kan worden geleverd. Dat meldt Parnassia.
Nurse-iStock-400.jpg
Foto: iStock

De reden dat de pilot, die in elk geval tot het eind van het jaar zal lopen, wordt gestart, is dat het HMC Westeinde merkt dat er steeds meer mensen met psychiatrische problemen en verslavingsproblematiek op de seh terechtkomen. In een jaar tijd nam dit aantal met 17 procent toe, terwijl ze in het ziekenhuis vaak lang moeten wachten op hulp, meldt het HMC Westeinde. Daarom is op de seh van het ziekenhuis de afdeling Haagse SPOED geopend. Hier werken artsen van het HMC Westeinde samen met een psychiatrische verpleegkundige en een arts of arts-assistent psychiatrie van de crisisdienst van Parnassia.

Tijd besparen met Haagse SPOED
Personen met verward gedrag kunnen in een crisissituatie dus worden doorverwezen naar de Haagse SPOED, waar zowel de acute somatische als psychiatrische zorg kan worden geleverd. De samenwerkende artsen stellen een diagnose, stabiliseren de patiënt en leiden hem daarna toe naar een vervolgtraject. ‘Psychiatrie en somatiek zijn vaak twee aparte werelden met behoorlijke drempels ertussen. Terwijl bij een patiënt die in de war is, lang niet altijd duidelijk is of de klachten lichamelijk, psychiatrisch of allebei zijn’, zegt Frans de Voeght, hoofd seh bij het HMC Westeinde. ‘Wij halen de drempel tussen psychiatrie en somatiek weg. De psychiater kan de patiënt al zien terwijl wij nog met de lichamelijke behandeling bezig zijn. We zoeken parallel naar een diagnose en besparen daardoor tijd.’

Dossier geestelijke gezondheidszorg Dossier met nieuws, opinie en achtergrond over de geestelijke gezondheidszorg (ggz). De artikelen gaan onder andere over de diverse zorgorganisaties, beddenreductie, e-health in en bekostiging van de ggz. Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.