Participatie binnen Wmo in de kiem gesmoord

De nieuwe Wmo 2015 biedt burgers de mogelijkheid om te participeren door hun gemeente uit te dagen zorgtaken door hen zelf te laten uitvoeren. Dit zogenoemde ‘Right to Challenge’ wordt echter door uiterst complexe aanbestedingsregels in de kiem gesmoord.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
hartcardiofotolia400.jpg
Foto: Fotolia

Het Right to Challenge is een van de vernieuwingen in de Wmo 2015. Bij gemeentelijke verordening kunnen burgers zelf publieke taken uitvoeren die tot dan toe door gecontacteerde zorgaanbieders werden uitgevoerd. In plaats van dat het Wmo-budget automatisch naar een professionele thuiszorgorganisatie gaat, kan een door burgers zelf opgerichte zorgcoöperatie bijvoorbeeld ook aanspraak maken op dat zorggeld en meedingen met Wmo-aanbestedingen. Dit uit Groot-Brittannië overgewaaide concept ‘Right to Challenge’ hoort bij het streven van het kabinet naar een participatiemaatschappij waarbij burgers zelf meer verantwoordelijkheid nemen voor het leveren van zorg- en ondersteuningstaken.

Te gecompliceerd
De Verenging van Nederlandse Gemeente (VNG)

0
105

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.