Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

’Patiënt heeft baat bij drang of zelfs dwang’

Mark van Dorresteijn
De verpleging en verzorging schieten door in het respecteren van de autonomie van cliënten. Dat zegt Guy Widdershoven, hoogleraar medische ethiek aan het VU medisch centrum tegenover dagblad Trouw.
’Patiënt heeft baat bij drang of zelfs dwang’

Widdershoven meent dat een aantal instellingen uitgaat van een te absoluut idee over autonomie van hun cliënten. “Het autonomiedenken in de zorg stamt uit de jaren zestig van de vorige eeuw. Het was toen nodig om de patiënt meer invloed te geven. Deze ontwikkeling is enorm succesvol geweest, maar nu worden de keerzijden zichtbaar”, zegt de hoogleraar tegenover het dagblad.

Een handje helpen

Van Widdershoven vindt het idee van zelfbeschikking nuttig wanneer iemand echt kan kiezen en weet wat de voor- of nadelen van die keuze zijn. Niet alle cliënten in de zorg zijn in staat een dergelijke afweging te maken. Hulpverleners moeten hen een handje helpen, meent hij, bij voorkeur met drang, soms zelfs met dwang. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn / Twitter)

Lees ook:

Sms vergroot therapietrouw van patiënten

Arts volgt patiënt via internet

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.