Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

‘Patiënt weet niet wat hij moet betalen’

Mark van Dorresteijn
Apothekers merken dat ze veel tijd aan de balie kwijt zijn om patiënten uit te leggen wat ze allemaal sinds begin dit jaar wel en niet zelf moeten betalen. Dat gaat ten koste van de zorgverlening, stelt de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP) op basis van eigen onderzoek onder 447 apothekers.
'Patiënt weet niet wat hij moet betalen'

Begin dit jaar is marktwerking in de farmacie ingevoerd. Dat nieuwe stelsel is volgens de KNMP te gehaast doorgevoerd, waardoor er veel hinder is voor patiënten. Dat komt vooral door een gebrek aan informatie. Ook constateert de maatschappij dat patiënten ernstige gezondheidsrisico’s lopen omdat ze geen maagzuurremmers meer kopen nu ze daaraan zelf moeten bijdragen.

De KNMP is overigens geen tegenstander van de marktwerking, maar vindt wel dat er snel verbeteringen doorgevoerd moeten worden. ‘Met name aan de kant van de voorlichting. Daar gaan wij binnenkort over in overleg met onder meer het ministerie van VWS, zorgverzekeraars en patiëntenorganisaties’, aldus een woordvoerder van de KNMP.

(Zorgvisie / ICTzorg – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: ANP – Koen Suyk)

4 REACTIES

  1. betalen wij nog nit genoeg voor de medicijnen ik vindt het schandalig mensen die maagzuur remmers zoals ik betalen al genoeg zoals eigen bijdrage en alle anderen bijkomende kostenik vindt deze grof schandalig.maandelijks ziekenfonds ia niet goed koop waar blijft de volgende het is in en in triest.allemaal door schuif systeem. ba ba

  2. Lees alle reacties
  3. http://www.medicijnkosten.nl/
    Zoals u kunt zien in bovenstaande link kosten 30 tabletten maagzuurremmers € 0,53 incl. BTW, excl. afleverkosten.
    Het zijn de afleverkosten die deze medicijnen zo duur maken. Als de pillen toch niet vergoed worden uit de basisverzekering (geldt niet voor chronisch gebruik), laat ze dan maar door de drogisten verkopen, dan worden de kosten echt gedrukt.
    Wat echt tot hogere kosten leidt is de verstrekking door de apotheker van steeds een ander merk, d.w.z. andere kleur, andere vorm en een ander doosje. Daardoor ontstaan vele fouten bij het innemen omdat mensen die meerdere medicijnen moeten gebruiken in de war raken. Door zowel de apotheker als door de verzekeraar als door VWS wordt aangeraden om dan maar door de aarts te laten vermelden dat je het dure medicijn moet hebben. Dat is pas verspilling, scheelt vaak een factor 10 of nogmeer.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.