Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Patiënt wil schadevergoeding van stamcelkliniek

Een dwarslaesiepatiënte heeft een rechtszaak aangespannen tegen de voormalige stamcelkliniek Cells4Health en de eigenaar. Dat blijkt uit het programma Knelpunt van omroep Max, dat vanavond wordt uitgezonden.
Patiënt wil schadevergoeding van stamcelkliniek

Patiënte Joke Kniest eist schadevergoeding, omdat ze na een behandeling met stamcellen niet meer kan staan – iets wat ze voor de operatie nog wel kon. Ze vindt dat ze verkeerd is voorgelicht. De vrouw heeft ook aangifte gedaan van oplichting en mishandeling door de Nederlandse eigenaar en zijn bedrijf. Volgens haar revalidatiearts Evert Schouten is het ‘aannemelijk’ dat haar achteruitgang door de operatie komt. “Medisch gezien is er geen andere reden waarom ze achteruit zou gaan”, zegt hij in de Volkskrant.

Aangifte van oplichting

Een andere dwarslaesiepatiënt, Theo Bruijnzeel, deed ook aangifte van oplichting en zware mishandeling. Hij kon voor de operatie met zijn hand nog dingen optillen, maar zegt na de behandeling nagenoeg geen kracht meer te hebben in zijn rechterarm. Het Openbaar Ministerie zegt de twee zaken te onderzoeken.

Stamcelwetenschap

Volgens hoogleraar en stamcelwetenschapper Christine Mummery (LUMC) komen er steeds meer signalen dat er risico’s aan dergelijke behandelingen zitten. “Dit snijdt een probleem aan dat heel groot aan het worden is. Er zijn wereldwijd honderden, misschien wel duizenden van deze klinieken. Als ze worden aangepakt, verplaatsen ze zich naar het buitenland en nemen ze een andere naam aan.”

Eigenaar

De eigenaar weigert te reageren tegenover de Volkskrant, maar zegt in de uitzending dat hij wel degelijk resultaten heeft geboekt en dat hij die in de toekomst zal publiceren.

Christine Mummery

Bij de patiënten werden eigen stamcellen in hun ruggemerg gespoten, in de hoop beschadigde zenuwbanen te laten aangroeien. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat stamcellen uit beenmerg zich kunnen ontwikkelen tot zenuwcellen, zegt Mummery. “Het is alsof je lood wil omzetten in goud. Dat gebeurt niet spontaan in het ruggemerg, van welk proefdier dan ook.”

Arts

Beide patiënten zeggen dat hun is voorgespiegeld dat hun toestand na de operatie, die in Turkije werd uitgevoerd, mogelijk zou verbeteren, en dat ze misschien wel zouden kunnen lopen. Voor de operatie betaalden ze rond de 15 duizend euro. Ze zeggen dat de eigenaar hen in de waan liet dat hij arts was. In werkelijkheid is hij een gepromoveerde farmacoloog.

Privéklinieken

Sinds 2007 mogen in Nederland privéklinieken geen stamcelbehandelingen uitvoeren, nadat een patiënt complicaties had gekregen. Dit mag alleen nog in academische ziekenhuizen. De eigenaar verhuisde zijn kliniek daarop naar Duitsland onder de naam XCell Center.

Risico’s

Dat Kniest een contract tekende waarin ze zegt de risico’s te kennen, komt omdat ze zich gedwongen voelde, stelt ze. “Ik ben begonnen met de rechtszaak om nieuwe slachtoffers te voorkomen. Deze man maakt gebruik van de wanhoop van dwarslaesiepatiënten. Hij moet gestopt worden. Achteraf vind ik het ontzettend stom dat ik erin ben getrapt, al heb ik mijn leven nu weer redelijk op de rails.” (Zoprgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Schadevergoeding voor nabestaanden Twenteborg

Privékliniek groeit uit tot serieuze concurrent

Meer Nederlanders naar buitenland voor operatie

Artsen op ‘zwarte lijst’ blijven behandelen

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.