Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Patiënt wil vooraf inzicht in kosten behandeling’

Mark van Dorresteijn
Tweederde van de patiënten wil vooraf een indicatie van de verwachtte zorgkosten. In veel gevallen vanwege het eigen risico. Dat blijkt uit een meldactie over zorgkosten door Landelijk Platform GGz, Patiëntenfederatie NPCF en Ieder(in) waar 9487 mensen aan mee hebben gedaan.
‘Patiënt wil vooraf inzicht in kosten behandeling’

Volgens de meldactie (pdf) begrijpt 42 procent de betalingsoverzichten niet. Van deze groep zegt 29 procent de declaraties niet te kunnen koppelen aan de zorg die is verleend en 19 procent de gebruikte medische termen op het overzicht niet te begrijpen.

Informatie vooraf

Vrijwel alle deelnemers (91 procent) geven aan schriftelijk of online inzicht te hebben in de declaraties die op basis van de door hen gemaakte zorgkosten ingediend zijn. 67 procent zou ook graag de informatie vooraf willen. Het eigen risico is de belangrijkste reden (voor 52 procent van de respondenten) om vooraf informatie te willen over de kosten van medicijnen, behandelingen of hulpmiddelen. Circa 14 procent van de ondervraagden zegt af te zien van zorg in verband met het eigen risico.

Betere afspraken nodig

De drie landelijke patiëntenkoepels dringen er bij de minister op aan dat er nog dit jaar betere afspraken worden gemaakt met zorgverzekeraars om de informatie en transparantie te verbeteren. Patiënten mogen verwachten dat zij vooraf inzicht krijgen over de te verwachten zorgkosten, en ook achteraf duidelijke overzichten ontvangen die geen vragen meer oproepen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.