Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties10

Patiënten in het duister over zelf betalen zorg

Zorgaanbieders moeten patiënten zo snel mogelijk informeren over ziekenhuisbehandelingen die de zorgverzekeraar niet meer vergoedt. Dat schrijft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) in een brief aan de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen, de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra en de Zelfstandige Klinieken Nederland.
Patiënten in het duister over zelf betalen zorg

Aanbieders en zorgverzekeraars moeten van de NZa patiënten informeren welke zorg gedekt wordt door de verzekeraar en welke niet. De NZa wil hiermee voorkomen dat patiënten verrast worden door een rekening voor medische handelingen die niet gedekt zijn. Omdat de deadline van 1 april voor de onderhandelingen in het hoofdlijnenakkoord is verlopen, moet deze informatieverstrekking zo snel mogelijk plaatsvinden.

TweeSteden ziekenhuis

Bestuurder Loeks van der Veen van het TweeSteden ziekenhuis is voorlopig niet van plan een brief te sturen naar zijn patiënten. “We zijn voorlopig nog in onderhandeling met de verzekeraars CZ en VGZ. Zolang het onduidelijk is of we bepaalde zorg niet gecontracteerd krijgen, ga ik patiënten niet de stuipen op het lijf jagen. Wij gaan ervan uit dat aan het eind van de onderhandelingen al onze behandelingen gedekt zijn.”

Zelfstandige Klinieken Nederland

Voorzitter Jak Dekker van Zelfstandige Klinieken Nederland (ZKN) denkt ook niet dat de extra druk die de NZa met haar brief op de onderhandelingen legt welkom is. “Het is al complex genoeg. De deadline van 1 april zal lang niet overal gehaald worden. Overigens hadden wij al sinds 1 januari dit jaar de verplichting om patiënten te informeren over het hoofdlijnenakkoord.”

Inkoop

Dekker is naast ZKN-voorzitter algemeen directeur van de zelfstandige klinieken Equipe zorgbedrijven. “Vooralsnog hoef ik nog geen patiënten te vertellen dat sommige handelingen niet meer gedekt worden omdat wij er wel uitkomen met de meeste verzekeraars. In ieder geval hebben we de afspraak dat voor het komende half jaar wordt ingekocht op basis van het budget van 2011. Aan het eind van dat halfjaar zou het theoretisch zo kunnen zijn dat we patiënten ‘nee’ moeten gaan verkopen, maar daar ga ik niet van uit.” Volgens Dekker wordt het voor de aanbieders vooral spannend bij de contracteerronde van volgend jaar wanneer zorgverzekeraars scherpere keuzes tussen zorgaanbieders zullen maken. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter / Beeld © ANP Erik van Woud)

Lees meer:

‘Uitspraak van Achmea is verbijsterend’

Achmea zal niet alle ziekenhuizen contracteren

Verzekeraars twijfelen over eigen betaling niet-gecontracteerde zorg

10 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. wanner gaan over tot de orde en donderen alle zorgverzekeraars er uit en maken een zorgverzekeraar die niet commercieel is.
  nog even en je moet je eerst bij de verzekering melden of je wel naar de huisarts mag en naar wie je moet gaan.
  deze mensen krijgen veel te veel macht.

 3. Het mag niet zover komen dat patiënten uit angst met hun klachten het ziekenhuis maar gaan mijden of het bezoek met de nodige risico’s uitstellen.Dat is niet ondenkbeeldig door de verwarrende beeldvorming die ontstaat.Een adequate voorlichting moet een recht zijn dat ten alle tijden geregeld wordt.

 4. Dat is toch de wereld op z’n kop!
  Een verzekeraar wil mijn zorg niet contracteren, zou ik dat dan moeten bekend maken? Dat moet natuurlijk de verzekeraar zelf doen. De patient moet dan de mogelijkheid hebben om een andere verzekeraar te kiezen.
  En de NZA, hoe durven ze de Z van zorg nog in hun naam te hebben. Ze vallen door de mand, het is nu echt de Nederlandse Zorgverzekeraars Autoriteit, die duidelijk onder 1 hoedje speelt met minister Schippers

 5. De NZa probeert de informatieplicht bij de ziekenhuizen te leggen waardoor zij een groot PR-risico lopen. Hierdoor vermindert de onderhandelingsmacht van de ziekenhuizen wezenlijk. Dat past wel bij de wens van de NZa om de onderhandelingsmacht van de ziekenhuizen te breken. Kortom de NZa heeft de motieven om een verkeerd advies te geven. Ik zou wel eens van een jurist willen horen of deze informatieplicht bij de ziekenhuizen kan worden neergelegd.

 6. Heel het gedoe is een gedrocht.Als je een ruit laat repareren kies je toch ook zelf de glashandel.Gaat er wat verkeerd dan kun je alleen jezelf de schuld geven.Dit gaat enorme claims uitlokken,want bij medische behandeling is vertrouwen in de arts etc het belangrijkste.Verplicht men mensen een instelling te nemen en aanvaarden dan is het wachten op de eerste grote klap.Wat verzekeraars en ziekenhuizen met elkaar afspreken regardeert een verzekerde niet.Wat doet men overigens met regres van eigen risico en eigen bijdragen in zaken waar dit mogelijk is ? Verzekeraars plegen ook regres op grond van subrogatierecht en U denkt dat Uw eigen risico en eigen bijdragen weg zijn.Dat noem ik dus diefstal.Het verlies van vermogen is er en de mensen in de waan laten dat je geen regresrecht hebt of er niet over praten.Zal geheimpje verklappen het Ministerie eet het schijnbaar ook niet,ben nu aan ambtenaar 100000 bezig en de vraag heeft nummer E1543258.Politieke partijen zijn na verkiezingen plotseling autistisch.Maar we gaan stug verder.Rutte weet raad met zijn Lach of ik schiet Show

 7. Volgens mij is het inderdaad een taak van een (zorg)verzekeraar om te laten weten wat er onder de dekking van een aangeboden polis valt. Ook wanneer zorgaanbieders en zorgverzekeraars wel een overeenkomst hebben kan het nog zo zijn dat een zorgverzekeraar vergoeding in bepaalde situaties uitsluit. Hoe kan een zorgaanbieder nu aan haar patiënten uitleggen welke vergoeding wordt verstrekt uit een polis die wordt opgesteld door een (zorg)verzekeraar?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.