Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Patiënten Leven & Zorg onder dak

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Curator Paul Schaink denkt dat er een doorstart mogelijk is voor een deel van het gisteren failliet verklaarde Leven & Zorg.
ouderenfotolia400.jpg
Foto: Fotolia

Dat laat hij vandaag weten. 

‘Zorgen dat het niet uit elkaar valt’

Voor de locatie Amsterdam werkt Schaink toe naar een doorstart, daar is de curator sinds gisteren mee bezig geweest. De toekomst van Leven & Zorg in Utrecht is nog ongewis. ‘Er is daar personeel opgestapt, het ziekteverzuim is hoog en er wordt gewerkt met dure uitzendkrachten. We moeten zorgen dat het niet uit elkaar valt in Utrecht.’ Woensdagmiddag gaat Schaink naar Utrecht en zal dan ook praten met de voorkeursaanbieders van wijkverpleging die in het pilotproject van Zilveren Kruis zitten. De curator is nog onvoldoende op de hoogte van de pilotvoorwaarden en zal zich ook daarover laten informeren. Voor de duidelijkheid: patiënten vallen niet onder de boedel.

Patiënten

De grootste crisis lijkt voorbij nu alle patiënten van Leven & Zorg kunnen worden ondergebracht bij andere thuiszorgaanbieders in Utrecht Overvecht. Kleurrijk Zorg en Zorgwacht laten weten dat zij respectievelijk elf en vijftien patiënten kunnen aannemen. Wilhelmien Looymans van Zorgwacht: ‘Als patiënten voor ons kiezen, kunnen wij hun zorg leveren. Wij vinden het fantastisch om meer klanten te krijgen in onze wijk. Maar: de keuzevrijheid van de patiënt staat voorop.’

Ongecontracteerd

Het relatief onbekende Thuiszorg Multicare Utrecht is benaderd door medewerkers van Leven & Zorg en heeft toegezegd negen cliënten over te nemen, zo vertelt Abdel Haji. De organisatie zit wat krap gezien de vakantietijd maar Multicare Utrecht heeft een samenwerkingspartner in het nabij gevestigde thuiszorg Hart van Nederland. Daarvan kan personeel worden geleend of er kunnen patiënten worden doorgeplaatst. MultiCare heeft geen betaalovereenkomst  met Zilveren Kruis maar is daar wel over in gesprek. De patiënten moeten vooralsnog hun rekening zelf declareren bij Zilveren Kruis en vervolgens aan Multicare betalen. 

Zilveren Kruis

Zilveren Kruis heeft inmiddels met andere thuiszorgaanbieders een deal gesloten. In Amsterdam heeft Cordaan zich aangemeld om het marktaandeel van Leven & Zorg over te nemen. In Utrecht zullen voorkeursaanbieders Buurtzorg, Careyn en onderaanbieder Kleurrijk Zorg de nieuwe patiënten in de wijk gaan bedienen. Althans: zij staan paraat. Uiteindelijk beslist de curator. Zilveren Kruis zegt een speciaal team te hebben ingesteld om vragen te beantwoorden van hun verzekerden. Zij kunnen daartoe de zorgcoach bellen. De financiering wordt op een later, nog onbekend, tijdstip afgewikkeld. Of de zorgaanbieders een hoger tarief kunnen declareren dan 75 procent van het gemiddelde, is nog niet besloten. Desgevraagd, laat de woordvoerder weten: ‘Onze eerste prioriteit was en is dat onze verzekerden de zorg krijgen die ze nodig hebben. De financiële vragen gezien de pilotsituatie in Utrecht komen op de tweede plaats.’

Dossier Zorginkoop
Zorgverzekeraars kopen zorg in bij zorgaanbieders. De contractonderhandelingen verlopen niet altijd even gemakkelijk. Hoe het de partijen vergaat, leest u in het dossier Zorginkoop.
Lees meer >>

Dossier Juridische Zaken
De zorg is aan verandering onderhevig wat onduidelijkheid en conflicten met zich meebrengt. De oplossing komt dan vaak uit het juridische circuit. In het dossier juridische zaken leest u over juridische kwesties, rechtszaken en het scheidsgerecht.
Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.