Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Patiëntenfederatie boos over arrest gerechtshof

Patiëntenfederatie Nederland is ‘verbaasd en onaangenaam getroffen’ door een arrest van het Gerechtshof in Den Haag. Dat bepaalde deze maand dat een patiënt altijd zelf moet controleren of zijn zorgverzekeraar een behandeling vergoedt of niet. Het Hof noemt dat ‘de eigen verantwoordelijkheid’ van de verzekerde.
veldmandianda400.jpg

Directeur Dianda Veldman van Patiëntenfederatie Nederland is niet blij met het arrest van het Gerechtshof in Den Haag. Dat bepaalde dat een patiënt een rekening van een specialist moest betalen. De specialist was niet gecontracteerd door de verzekeraar van de patiënt. ‘Uitgangspunt is volgens de rechter dat de patiënt zelf nagaat of de zorgverzekeraar een behandeling vergoedt. Ik had verwacht dat het Hof op zijn minst ook een deel van de verantwoordelijkheid bij de zorgverlener zou leggen. Noem het een morele plicht om je aankomende patiënt te vragen of hij contact heeft gehad met zijn zorgverzekeraar.’

Onbegrijpelijk
Veldman wijst er verder op dat het wettelijk tot de algemene verplichtingen hoort van zorgaanbieders om hun patiënten ‘tijdig en zorgvuldig’ te informeren over de kosten. ‘De vraag of iemand is verzekerd, lijkt me daar zeker onder vallen. Onbegrijpelijk dat de rechter daaraan is voorbijgegaan en de patiënt in de kou laat staan.’

Gedoe over de rekening
Volgens de Patiëntenfederatie bestaat zeker bij mensen in vrijgevestigde beroepen de kans dat zij geen contract hebben. ‘Dan is het ook in het belang van de specialist, fysiotherapeut of psycholoog dat hij vooraf met de patiënt bekijkt of de zorg wel wordt betaald’. Veldman concludeert: ‘Natuurlijk moet de patiënt ook zelf moeite doen om te weten of een zorgverlener wordt vergoed. Maar dat ontslaat een zorgaanbieder toch niet van de morele plicht om even te vragen of het is geregeld? Ik ken ziekenhuizen waar ze een bandje draaien met de mededeling dat je eerst moet vragen bij je zorgverzekeraar of het ziekenhuis wel is gecontracteerd. Waarom kunnen andere zorgaanbieders dat niet ook doen? Het is toch in beider belang dat je geen gedoe krijgt over de rekening.’

Dossier Juridische zaken
De zorg is aan verandering onderhevig wat onduidelijkheid en conflicten met zich meebrengt. De oplossing komt dan vaak uit het juridische circuit. In het dossier juridische zaken leest u over juridische kwesties, rechtszaken en het scheidsgerecht.

1 REACTIE

  1. Zorgelijk dat de verantwoordelijkheid ook niet bij de zorgverzekeraar hoort. De polissen zijn nu voor de patient soms onbegrijpelijk en er wordt vanuit gegaan dat iedereen goed overweg kan met de p.c. De ouderen zullen zo wel weer oneigenlijk op kosten worden gebracht. Hoe zit dit met de spoedhulp? Je zult maar met de ambulance naar een ziekenhuis worden gebracht die de kosten voor de patient niet dekt?
    Onbegrijpelijk en niet doordacht deze uitspraak. Dit omdat ik niet vind dat de patient verantwoordelijkheid heeft, maar omdat de zkh en specialis en zorgverzekeraar de zaken niet op orde heeft als het gaat om eenduidige informatie over vergoedingen en waar.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.