Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Pensionado’s opnieuw naar rechter

MAARSSEN - Nederlandse gepensioneerden in het buitenland stappen opnieuw naar de rechter uit onvrede over het nieuwe zorgstelsel. Ze verzetten zich tegen verplichte inschrijving bij een lokaal ziekenfonds. Dat zegt Cees van der Wiel, voorzitter van de Vereniging van Gepensioneerde Nederlanders, in De Telegraaf.

Nederlandse gepensioneerden zijn sinds de invoering van het nieuwe zorgstelsel op 1 januari dit jaar een verplichte bijdrage verschuldigd. Die bestaat uit een nominale premie, een AWBZ-deel en een inkomensafhankelijke bijdrage. De som daarvan moet worden vermenigvuldigd met de ‘woonlandfactor’, omdat de kosten van de lokale zorg vaak lager zijn dan in Nederland. De invoering van de woonlandfactor hebben de pensionado’s eerder dit jaar via de rechter afgedwongen.

Boete

De inzet van de nieuwe rechtszaak is de verplichte inschrijving bij een lokaal ziekenfonds. Mensen die zich weigeren in te schrijven, betalen helemaal geen afdracht. Het College van Zorgverzekeringen (CVZ) kan alleen de bijdrage van gepensioneerden innen die zich hebben ingeschreven. Ze riskeren echter wel een boete. Het CVZ maakt over enkele maanden de balans op en gaat dan boetes versturen.

Niet verplicht

De pensionado’s menen echter dat inschrijving bij een lokaal ziekenfonds helemaal niet verplicht is. Ze redeneren dat minister Hoogervorst niets heeft te zeggen over ingezetenen van een ander land. Als de rechter de gepensioneerden gelijk geeft, kunnen ze, net als in het oude stelsel, weer kiezen voor een eigen particuliere verzekering. (De Telegraaf)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.