Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Personeel: De bottleneck in je budget?

Randstad Groep Nederland - BMC
Het vierde kwartaal betekent budgetteren. Een complex proces, met afwegingen tussen kosten enerzijds en doelstellingen anderzijds. De inzet en inhuur van personeel is bij menig zorginstelling een bottleneck in het budget. Hoe zorg je voor grip op kosten en kwaliteit?

We spraken hierover met Jan van Helden, directeur MSP bij Yacht, onderdeel van Randstad Groep Nederland. Met zijn achtergrond in accounting en business control, kan hij als geen ander duiden hoe de inzet van vast personeel aangevuld met inhuur leidt tot een budget dat ruimte geeft om de strategie van je organisatie daadwerkelijk te verwezenlijken en de gewenste resultaten te behalen.

Alles begint met inzicht

Wil je grip, dan moet je antwoord kunnen geven op vragen als: Hoe ziet je totale personeelsinzet eruit? Waarom huur je personeel in? Hoe is je externe inhuur georganiseerd? Hoe stuur je op kosten en kwaliteit? En hoeveel geld geef je hier uiteindelijk aan uit? Het klinkt basaal, maar veel instellingen hebben dit inzicht niet 1-2-3 paraat. Inhuur gebeurt vaak decentraal. Overzicht – laat staan inzicht – ontbreekt. De enige financiële sturing is daarmee de ad hoc sturing ‘aan de voorkant’, oftewel op het tarief bij iedere individuele plaatsing. Je (onderhandelings) positie als instelling is dan niet erg sterk. Om dit te ondervangen, kiezen zorginstellingen steeds vaker voor de inzet van een managed service provider (MSP) in combinatie met contractmanagement dienstverlening voor de inhuur van zzp’ers.

Total Cost Of Ownership

“Een MSP kan van grote waarde zijn”, aldus Van Helden. “Een MSP inhouse – en dus dichtbij – is bij uitstek goed inzetbaar om integraal inzicht te verschaffen in wat je al in huis hebt aan vast personeel en wat en waarom je inhuurt. Met dit inzicht kun je je personeelsbezetting slimmer en slanker inrichten. Het geld dat je uitgeeft aan opslag voor de MSP, verdien je op die manier terug door lagere totale (PNIL-)kosten. Over de financiële doelstellingen kun je op voorhand afspraken maken met je MSP-partner, waarbij ook de hiring managers binnen je eigen instelling betrokken zijn. Door de uitvoering te beleggen bij de MSP en de hiring managers “slechts” te betrekken bij de besluitvorming bespaar je ook op interne proceskosten, doordat de inhuur efficiënt geregeld wordt. Het gaat dan natuurlijk niet alleen om de kosten, maar ook om kwaliteit van en vertrouwen in je MSP partner. De voorzieningsgraad van onze MSP is meer dan 95%. Wie op deze manier inhuurt heeft inzicht, kent zijn behoefte en kan zo budgetteren op basis van ‘total cost of ownership’, waarbij je weet wat je uitgeeft, en ook wat je daarvoor krijgt. Dat geeft grip op kosten én opbrengsten.”

Goedkoopste inhuur is geen inhuur

Hoe werkt het verlagen van inhuurkosten dan in de praktijk? Van Helden: “Een goede MSP regelt uiteraard het inhuurproces en zorgt voor inzicht in de totale spend, maar daagt je vooral ook uit om te kijken naar wat je daadwerkelijk nodig hebt. Vaak leidt dit tot het inzicht dat inhuur niet altijd nodig is. “De goedkoopste inhuur is tenslotte nog altijd geen inhuur”.

Laat MSP voor je werken

De MSP stelt de vacature of opdracht scherp, stemt af en zet hem uit. Een groot inzetbaar leveranciersnetwerk en een toereikende en passende zzp-pool gericht op de zorg zijn vervolgens randvoorwaardelijk. Voor de verbinding met en de ontsluiting van de totale arbeidsmarkt, maar ook voor het aantrekken van talent tegen marktconforme tarieven. Alleen met een goed netwerk kun je namelijk vergelijken op kwaliteit en kun je zuiver onderhandelen over de prijs. “Laat een MSP voor je werken”, is dan ook het advies van Van Helden.

Nieuwsgierig wat een MSP-oplossing kan opleveren? Neem dan contact op met Margot van Lieshout, 06-53322449 en/of download hier de whitepaper ‘grip op inhuur’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.