Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Personeelstekort beperkt ok-capaciteit Franciscus Ziekenhuis

Mark van Dorresteijn
De grens aan het aantal operaties dat het Roosendaalse Franciscus Ziekenhuis kan verrichten, komt steeds meer in zicht. Reden is een tekort aan gespecialiseerd verplegend personeel, met name in de operatiekamers. Dat blijkt uit het jaarverslag van de medische staf van het ziekenhuis.
Personeelstekort beperkt ok-capaciteit Franciscus Ziekenhuis

Het ziekenhuis maakte een gestage groei door in 2009, mede door de opening van de polikliniek in Etten-Leur. Ook de toepassing van nieuwe technieken en de uitbreiding van het aantal dokters zorgden voor groei. Maar volgens het jaarverslag is het einde van de groei in zicht nu het steeds moeilijker is om verplegend personeel met een verregaande specialisatie aan te trekken.

Slimmer inzetten

“In de randstad halen ze al jaren gespecialiseerde verpleegkundigen uit het buitenland, met name bij anesthesie en bij de chirurgische vakken”, zegt stafvoorzitter en internist Domingo de Gooyer in BN de Stem. “Maar dat leidt niet altijd tot gunstige resultaten, het levert ook problemen op. Daarom proberen wij het dreigende tekort op andere manieren op te vangen. We proberen vooral mensen slimmer in te zetten. Bijvoorbeeld door iemand met veel bevoegdheden niet het werk te laten doen dat iemand met minder bevoegdheden ook kan doen.”

Verkorte opleiding

De Gooyer vervolgt: “We leiden meer mensen op, en voor minder specialistische functies volstaan we met een verkorte opleiding. Want als je wilt blijven groeien, en dat willen we, moet je ook kunnen blijven opereren. Je kunt blijven streven naar steeds meer efficiency, maar ergens houdt dat op.” (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn / Twitter)

Lees ook:

St. Jans Gasthuis Weert stopt met complexe operaties

RKZ start met geplande weekendoperaties

UMCG: ‘Simpele operaties bij andere ziekenhuizen’

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.