Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Persoonsgegevens sociaal domein Arnhem onbeveiligd verstuurd

Redacteur Zorgvisie
Wijkteams en zorgorganisaties in Arnhem versturen persoonsgegevens naar elkaar in mails die niet beveiligd zijn. De Arnhemse Rekenkamer waarschuwt gemeenten en inwoners in een rapport voor de risico’s hiervan.
1. cybercrime.fotolia.jpg
Foto: Fotolia

Dat meldt Binnenlands Bestuur. De Rekenkamer is in grote lijnen positief over de privacy- en informatieveiligheid binnen het sociaal domein in de gemeente. In vergelijking met andere gemeenten heeft Arnhem het belang van privacy en informatieveiligheid op tijd ingezien, vindt de Rekenkamer, en daardoor ook een plek gegeven in het beleid en bestuur. Daardoor weten ook de medewerkers van wijkteams dat ze erop moeten letten.

Onbeveiligde mails  
Toch komen uit het onderzoek van de Rekenkamer minder goede punten naar voren: de risico’s die de gemeente nog loopt. Zo sturen medewerkers van wijkteams en zorgverleners onbeveiligde mails naar elkaar waarin persoonsgegevens staan. Hoewel er een beveiligd communicatiesysteem is, wordt dat niet altijd gebruikt door de wijkteammedewerkers, melden de zorgorganisaties. De Rekenkamer ziet daarentegen dat het mailverkeer tussen de wijkteams en de gemeente wel via de beveiligde route loopt.

Omgang met persoonsgegevens
Daarnaast ziet de Rekenkamer een risico in het feit dat er niet één vaste manier van werken lijkt te zijn in de wijkteams. Niet alle wijkteammedewerkers gaan bijvoorbeeld op dezelfde manier om met het verzamelen en delen van gegevens, is in het rapport te lezen. De zorgorganisaties vinden dat de medewerkers van de wijkteams daardoor soms om te veel informatie vragen, maar dat privacy door andere medewerkers als belemmering wordt opgeworpen om informatie juist niet te delen. Dat kan er volgens de Rekenkamer toe leiden dat de privacy van inwoners hier en daar wordt geschaad, terwijl er tegelijkertijd niet genoeg informatie is om iedereen geschikte zorg en ondersteuning te kunnen bieden.

Verbeteringen sociaal domein
Ten slotte meldt de Rekenkamer dat medewerkers van de gemeenten nog niet altijd bewust zijn van wat er moet gebeuren op het gebied van privacy en informatieveiligheid. Bovendien weten inwoners niet altijd wat er met hun persoonsgegevens gebeurt, omdat daarover niet wordt gecommuniceerd. De Rekenkamer adviseert het collega daarom om er actief over te communiceren.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.