Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

PGB moet WMO-verlies compenseren

MAARSSEN - Zorgaanbieders die de aanbesteding voor de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) hebben verloren, proberen hun klanten te bewegen om voor een persoonsgebonden budget (pgb) te kiezen. Zo proberen ze de schade van het verlies te beperken.

Gemeenten zijn verplicht om voor burgers een pgb-regeling in te stellen voor de WMO. Daarmee kunnen ze zelf kiezen met welke zorginstelling ze in zee gaan.

Vertrouwde zorgverlener

Zorginstellingen die de WMO-aanbestedingen hebben verloren, proberen hun klanten te bewegen om voor een pgb te kiezen. Op die manier kunnen cliënten de band met hun vertrouwde zorgverlener handhaven.

Kwetsbare verhouding

Olga Landstra, bestuurder van Zorggroep Reinalda benadrukt dat dit heel kwetsbare verhouding is. “Het gaat om oude mensen, vaak alleenstaand mensen. Ze voelen zich afhankelijk van hulp. De zorgverlener is hun vertrouwenspersoon voor reilen en zeilen van huishouden. Het verlies van die band is heel ingrijpend.”

Behoud 70 banen

Reinalda verloor de aanbesteding in Haarlem. De organisatie denkt dat het merendeel van de 180 klanten zal kiezen voor een pgb. Landstra heeft goede hoop dat ze daarmee de werkgelegenheid van zeventig mensen kan behouden.

Pgb-tarief te laag

Ook thuiszorgorganisatie Internos uit Ridderkerk helpt alle Internos-klanten overstappen op een persoonsgebonden budget (pgb). Toch is Internos-directeur José Boxelaar er niet zeker van dat zo de werkgelegenheid van tachtig mensen blijft behouden. Weliswaar heeft de gemeenteraad heeft afgedwongen dat Ridderkerk de vergoeding van het pgb op honderd procent stelt, maar “als dat het laagste gemeentetarief is (€ 18,80), dan is dat te laag om de CAO Thuiszorg toe te passen”. (ZorgVisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Thuiszorg Rotterdam verliest aanbesteding

G8 doen WMO-aanbesteding opnieuw

Vakbonden eisen stop aanbestedingen WMO

In het decembernummer dat volgende week verschijnt, gaat ZorgVisie nader in op de gevolgen van de WMO-aanbesteding in Ridderkerk.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.