Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Pgb’s zorgen in 2015 voor tegenvaller van 426 miljoen

De problemen bij de uitbetaling van de persoonsgebonden budgetten (pgb's) resulteert in een forse tegenvaller voor het kabinet. Het bedrag dat gemoeid is met die budgetten, waarmee hulpbehoevenden zelf zorg kunnen regelen, kwam vorig jaar uit op de helft meer dan begroot - een tegenvaller van 426 miljoen euro. Dat schrijft de Volkskrant vandaag.
st-rijn.jpeg

Het kabinet dacht dat de pgb’s in 2015 810 miljoen euro zouden kosten. Nu blijkt uit het jaarverslag van het ministerie van VWS dat de budgetten 1,2 miljard euro hebben gekost. De wijze van uitbetalen van de pgb’s veranderde vorig jaar en dat liep uit op een debacle, aldus de Volkskrant. Om de controle te verbeteren en fraude tegen te gaan nam de Sociale Verzekeringsbank (SVB) de uitbetaling over van de zorgkantoren. Voordat de SVB tot uitbetaling overgaat, moet door hulpbehoevenden een reeks formulieren zijn ingediend, die zijn goedgekeurd door de gemeente of door het zorgkantoor. Deze formulierenstroom kwam vorig jaar niet goed op gang, waardoor de uitbetaling in het honderd liep. Verantwoordelijk staatssecretaris Martin van Rijn besloot tot versnelde uitbetaling en controle achteraf. Dit resulteert volgens het ministerie van VWS in een forse tegenvaller. Er is 50 procent meer uitbetaald dan geraamd, in totaal 1.236 miljoen euro.

Totaal VWS-budget
De uitgaven voor de curatieve zorg over 2015 vielen mee, terwijl er bij de langdurige zorg overschrijdingen waren. Per saldo heeft het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) in 2015 600 miljoen minder uitgegeven dan was begroot. Dat blijkt uit het jaarverslag van VWS over 2015.

Dossier Persoonsgebonden budget
Dossier met nieuws, opinie en achtergrond over het persoonsgebonden budget (pgb). Een pgb is een bedrag waarmee mensen zelf de zorg kunnen regelen. Er zijn nu 2 soorten pgb’s. Het pgb-AWBZ is voor persoonlijke verzorging, verpleging, begeleiding of kortdurend verblijf. Het pgb-Wmo is voor wie hulp nodig heeft om thuis te kunnen blijven wonen. In 2015 komen daar nog 2 pgb’s bij: het pgb-Jeugdwet en het pgb-Zvw.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.