Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Philadelphia schikt zaak met oud-cliënt

Een langlopend conflict tussen zorgorganisatie Philadelphia en de familie van een oud-cliënt is gisteren ten einde gekomen. Philadelphia is een schikking overeengekomen met de familie van de man.
Philadelphia schikt zaak met oud-cliënt

In de schikking staat dat de cliënt per 1 januari 2012 zijn kamer moet hebben verlaten en ontruimd. Bij in gebreke blijven, vervalt dagelijks een dwangsom van 100 euro met een maximum van 15.000 euro. De famillie daagde Philadelphia voor de rechter omdat de organisatie te veel zorg in rekening zou hebben gebracht. De zorginstelling wil überhaupt geen zorg meer verlenen aan de man in kwestie.

Vonnis

“De rechter stelde na het voorlezen van de schikking dat ze, als ze een vonnis had moeten vellen, ook zou hebben gevonnist dat de zoon van de familie S. de locatie – het Tepeklooster – van Philadelphia had moeten verlaten”, zegt Xander Cladder, hoofd communicatie van Philadelphia. “En wel binnen een paar maanden.”

Gebrek aan vertrouwen

Cladder zegt dat zijn organisatie blij is dat de rust is teruggekeerd onder de vijftien cliënten en ouders en medewerkers van de locatie. “Al sinds vele jaren was in de onderhavige situatie over en weer een gebrek aan vertrouwen. En ondanks herhaalde pogingen is het ons niet gelukt om daar verbeteringen in te realiseren. Een onafhankelijke klachtencommissie heeft tot twee keer toe geconcludeerd dat het vertrouwen in elkaar op was en geadviseerd de overeenkomst te beëindigen. Er is veel tijd en energie ingezet om de relatie toch te repareren. Desondanks bleef er een stevig gebrek aan vertrouwen bestaan.”

Collectieve voorzieningen

De familie S. heeft volgens Cladder de feitelijke zorg voor de cliënt al sinds 2005 aan een externe orthopedagoog toevertrouwd. “In feite maakt genoemde cliënt alleen gebruik van de zogeheten collectieve voorzieningen, zoals de maaltijden en nachtzorg. Het langer voortzetten van de situatie is noch in het belang van de cliënt, noch in het belang van de overige cliënten. De totale situatie heeft grote impact op het welbevinden van de overige cliënten.”

Nieuw team

Philadelphia geeft aan dat zij de Inspectie voor de gezondheidszorg (IGZ) heeft ingeschakeld op de locatie. Inmiddels is samen met ouders en de inspectie een traject in werking gezet dat de verhoudingen normaliseert en de zorg verbetert. Een nieuw team zal eind dit jaar in het Tepeklooster worden geïnstalleerd als bezegeling van dit proces. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter

Lees meer:

Conflict Philadelphia en gehandicapte voor de rechter

Philadelphia verkoopt kasteel aan nieuwkomer

Gabriël Zwart benoemd tot bestuurslid Philadelphia

Neeleman verlaat bestuur Philadelphia voortijdig

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

  1. Wat mij het meeste opvalt in dit en het vorige stuk is dat er blijkbaar al jaren een gebrek aan vertrouwen is in de zorg voor client. Het zover ging dat er “eigen” zorg is ingezet. Er is nu inspectie bij gekomen en Philadelphia zet een nieuw team op de groep. De client moet vertrekken. Wie is er nu de dupe? de zorgvrager die geïndiceerd is voor goede zorg en die de zorg niet kreeg van de zorginstelling en moet vertrekken. De zorginstelling die zijn zaken niet op orde lijkt te hebben , gewoon zijn geld ontving en nu weer verder kan met een nieuwe client.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.