Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Philadelphia zoekt oplossing voor kinderen Klaver 6

Sluiting dreigt voor de kleinschalige woonvorm Klaver 6 van zes gehandicapte kinderen in Purmerend. Zorginstelling Philadelphia zoekt de oplossing in een grotere kleine schaal.
Philadelphia zoekt oplossing voor kinderen Klaver 6

Xander Cladder, woordvoerder van Philadelphia, benadrukt dat ‘wij warme zorg blijven leveren. Uitgangspunt is dat de cliënt de zorg als kleinschalig beleeft.’ Cladder: ‘Wij werken niet met winstoogmerk, maar aan het eind van het jaar moeten we natuurlijk wel een financiële reserve hebben voor eventuele slechtere tijden.’

Tekort

In de kleinschalige woonvorm Klaver 6 in Purmerend wonen zes kinderen met een ernstige meervoudige beperking. Zorginstelling Philadelphia overlegt met de ouders over een goede oplossing voor het structurele tekort van 100.000 euro, aldus Cladder.

Budget

De kleinschalige woonvorm Klaver 6 is te duur sinds het systeem van zorgzwaartepakketten (zzp) in 2009 is ingevoerd, dat aan individuele cliënten op basis van een persoonlijke indicatie een budget beschikbaar stelt.

Schaal

‘Het nieuwe zzp-systeem betekent dat wij de vergoedingen per cliënt moeten optellen en met dat budget moeten de zorgvoorzieningen een positief rendement halen.’ Door de schaal uit te breiden, kun je veel geld besparen. Als je bijvoorbeeld een wakende (nacht) wacht verdeelt over zes cliënten, is dat twee keer zo duur dan over twaalf.’ (Zorgvisie – Carolien Stam)

Lees meer:

Bezuinigingen bedreigen kleinschalige woonvorm

Lucas Vennemann verlaat STichting Philadelphia Zorg

Philadelphia schikt zaak met oud-cliënt

1 REACTIE

  1. Als de overheid en belastingbetaler garant staan voor een bepaalde basis voorzieningniveau zou de client eventuele aanvullende cq meerkosten voor het overstijgende niveau toch voor haar rekening moeten nemen? Nu voeren we in Nederland onvoldoende het debat over basis en extra, over grenzen en over keuzen. Maar, dat is wel wat we nu moeten voeren. Ik denk dat iedereen zeer kwetsbare mensen een niveau als klaver 6 gunt. Daarvoor moet iedereen dan wel willen betalen. Willen we dat niet, dan zal de client het verschil moeten bij betalen. Hoe vervelend dat ook is, mocht blijken dat huidige bewoners cq hun vertegenwoordigers/familie dat niet kunnen opbrengen. Een heel gevoelig onderwerp, maar denk ik wel in die context ter discussie te brengen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.