Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Philips betaalde 760.000 euro smeergeld in Polen

Mark van Dorresteijn
Met de smeergeldaffaire in Polen bij de verkoop van medische apparatuur van Philips is omgerekend ruim 760.000 euro smeergeld gemoeid. Dat heeft woordvoerder van het Openbaar Ministerie Andrzej Laskowski bevestigd.
Philips betaalde 760.000 euro smeergeld in Polen

In de Zuid-Poolse plaats Katowice ging maandag de rechtszaak van start tegen 23 verdachten in de corruptiezaak. Onder hen zijn 16 directeuren van regionale ziekenhuizen in het zuiden van Polen. Volgens de Poolse aanklager hebben deze verdachten tussen 1999 en 2006 steekpenningen aangenomen voor de aanschaf van medische apparatuur van Philips.

Aanbestedingen

De apparatuur werd via openbare aanbestedingen verkregen. Ziekenhuismedewerkers stelden echter na betaling door Philips dusdanige technische eisen aan de apparatuur dat Philips feitelijk de enige leverancier kon zijn. “De directeuren ontvingen minimaal vijf procent van de waarde van de apparatuur als steekpenningen. In sommige gevallen liep dit bedrag op tot enkele tienduizenden euro’s”, aldus Laskowski van het OM in Poznan. In die plaats werd het vooronderzoek verricht.

Behalve de directeuren zijn drie medewerkers van Philips aangeklaagd. Ook staan nog vier andere verdachten terecht. Het zijn eigenaren van kleine bedrijven die verdacht worden van bemiddeling bij de smeergeldtransacties tussen Philips en de ziekenhuizen.

Traag

Eerder maandag werd bekend dat Nederland traag heeft gereageerd op hulpverzoeken van de Poolse justitie in deze zaak. Op verschillende hulpverzoeken werd niet gereageerd. “Toen we uiteindelijk wel informatie uit Nederland kregen, hebben we dit nog op tijd bij het onderzoek kunnen voegen”, aldus Laskowski.

Aanklachten

Het Poolse OM heeft tegen de verdachten in totaal 90 aanklachten voorbereid. De rechtszaak zal op 3 oktober voor het eerst inhoudelijk behandeld worden. De rechtbank heeft minstens vijf dagen voor de zittingen uitgetrokken. (ANP – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Philips: ‘Fraudeonderzoek betreft alleen Polen’

Philips verdacht van omkopen Poolse ziekenhuisdirecteuren

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.