Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Philips en UMC Groningen brengen eHealth naar 35.200 patiënten

Het UMC Groningen en Philips gaan telezorg in de regio Noord-Nederland verdubbelen en verder opschalen tot meer dan 35.000 patiënten in 2019. In het kader van het drie jaar durende, internationale ACT@Scale-programma zullen de partijen data met betrekking tot behandelresultaten en zorgkosten van grote groepen ouderen en mensen met chronische ziekten zoals COPD en hartfalen in de regio verzamelen en onderzoeken.
umcg.jpeg

Het doel  van het project is geoptimaliseerde zorgcoördinatie- en telezorgprogramma’s verder te ontwikkelen, te testen en consolideren, om vervolgens aan de hand van de opgedane ervaringen en inzichten deze eHealth diensten eenvoudiger en effectiever overal in de EU in te zetten en te doen laten groeien. Het gezamenlijk streven van het programmaconsortium is om in 2019 75.000 patiënten te ondersteunen in het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Spanje en Denemarken.

Data
De regio Noord-Nederland heeft een snel vergrijzende bevolking, toenemende zorgbehoefte, en speciale zorgprogramma’s voor COPD en astma-patiënten, ouderen en patiënten met chronisch hartfalen. Het doel is aan de hand van de implementatie van recente wetenschappelijke inzichten regionale zorgcoördinatie en telezorg dieper in de zorgpaden van deze patiënten te integreren. Door analyse van harde uitkomstendata zullen diepgaande inzichten worden verkregen hoe eHealth de kwaliteit van zorg beïnvloedt, wat de impact is op de werkdruk van zorgverleners en hoe tevreden zowel patiënt als personeel zijn met vernieuwende vormen van zorgdienstverlening.

Businessmodellen
UMC Groningen gaat in het programma bovendien een hoofdrol spelen in de grootschalige analyse van alle verzamelde Europese zorgdata. Er wordt uitvoerig gekeken naar de gevolgen van de zorgkosten per patiënt en de economische gevolgen voor de participerende ziekenhuizen en zorgregio’s als patiënten minder vaak het ziekenhuis bezoeken omdat zij hun ziekte zelf of dichter bij huis managen met behulp van technologie, familie, speciale verpleegkundigen en huisarts. Deze inzichten zijn nodig voor de ontwikkeling van vernieuwende businessmodellen voor deze zorg waarbij de verschillende typen zorgverleners als één team nauw samenwerken bij de begeleiding van een patiënt.

Zelfredzaamheid
‘Telezorg en gecoördineerde zorgdiensten kunnen ouderen en anderen met een zwakke gezondheid mogelijkheden bieden om langer zelfstandig te blijven met een significant betere kwaliteit van leven. Een en ander vergt echter ook ingrijpende aanpassingen van het zorgstelsel en zelfredzaamheidsvermogen bij de zorgontvanger’, aldus professor Erik Buskens, hoogleraar Evaluatie Medische Technologie (HTA) aan het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). ‘Met ACT@Scale kunnen we vaststellen welke methoden voor de implementatie van die aanpassingen het meest kosteneffectief zijn en maximale voordelen opleveren voor de vergrijzende bevolking van Europa.’

Dossier E-Health
E-health is het gebruik van technologie ter ondersteuning of verbetering van de gezondheid en de gezondheidszorg. Patiënten en cliënten zijn dankzij e-health in staat om regie te nemen over hun gezondheid. Zelfmanagement staat bij zorginstellingen hoog op de agenda.

Jeroen Tas
‘Op dit moment wordt 70 procent van de Europese zorgbudgetten besteed aan chronisch zieken, hoofdzakelijk als gevolg van vergrijzing’, aldus Jeroen Tas, CEO Connected Care and Health Informatics, Philips. ‘Philips zet zich in om zorgverleners en overheden te helpen bij de invoering van innovatieve en connected zorgdiensten om de zelfredzaamheid van de patiënt en de samenwerking tussen zorgverleners te verbeteren. Het ACT@Scale-programma zal het benodigde bewijs leveren voor het succesvol aanbieden van een gestroomlijnde patiëntervaring met betere resultaten tegen lagere kosten.’

Innovatie
De vijf deelnemende zorgregio’s zijn allemaal bezig met de invoering van innovatieve zorgcoördinatie- en telezorgdiensten. Deze regio’s stellen in het kader van het ACT@Scale-initiatief een vooraf overeengekomen en gestandaardiseerde reeks (geanonimiseerde) gegevens beschikbaar, waaronder programmagegevens als het aantal ingeschreven patiënten, (herhaalde) ziekenhuisopnames, duur van de opnames en sterftecijfers. Met deze standaardisatie wordt een belangrijk onderzoeksprobleem opgelost dat pilots en programma’s door hun onderling sterk verschillende aanpak vaak niet goed vergelijkbaar zijn.

Regio’s
Naast de regio Noord-Nederland zijn Catalonië (Spanje), Zuid-Denemarken en Noord-Ierland (Verenigd Koninkrijk) de andere deelnemende regio’s in Europa. Verder bestaat het wetenschappelijke consortium voor ACT@Scale uit de Aristotle University of Thessaloniki (Griekenland), City University London (Verenigd Koninkrijk), Universitätsklinikum Würzburg/Klinikum der Bayerischen Julius-Maximilians-Universität (Duitsland), University of Hull (Verenigd Koninkrijk), Kronikgune-Centre for Research Excellence in chronicity (Baskenland, Spanje), Hospital Clinic of Barcelona (Spanje) en Philips. De eerste voorlopige bevindingen zullen naar verwachting aan het eind van 2016 beschikbaar zijn.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.