PHT ontsluit zowel big als small data veilig

Medische data zijn er volop. Maar hoe zetten we deze data zo effectief mogelijk in voor burger, zorgprofessional en onderzoeker? Het model Personal Health Train (PHT), een regionaal, landelijk en internationaal ‘spoornetwerk’ met vele treinen en datastations, biedt perspectief.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Big data
Door in verschillende studies zorgdata aan elkaar te koppelen, ontdekte Slobbe dat meer beroertezorg in ziekenhuizen tot minder sterfgevallen leidt.

PHT is vanuit een onderzoeksbehoefte ontstaan. ‘Het is lastig data te verkrijgen vanuit meerdere instellingen/instituten, zowel nationaal als internationaal’, zegt Esther Bloemen, programmamanager PHT-Limburg en werkzaam als hoofddocent bij Zuyd Hogeschool in Limburg. ‘Die veelheid aan informatie is echter wel nodig om goede voorspellingen te kunnen doen, te leren van onze zorg en de zorg efficiënter in te kunnen richten. De gedachte achter PHT is: als we de data niet naar het onderzoek kunnen brengen, laten we dan het onderzoek naar de data brengen.’ Al snel ontstond het idee ook andere behoeften mee te nemen in de scope van PHT.

0
411

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.