Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Physician Assistant mag geen zaalarts heten

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Physician assistants nemen taken over van medisch specialisten en specialisten in opleiding. Zelf zijn het geen artsen en ziekenhuizen mogen hun PA dan ook geen zaalarts noemen. Het Maastricht UMC+ deed dat wel.
artsen.fotolia.jpg
Foto: fotolia

Op de afdeling neurochirurgie van het Maastricht UMC+  werkt een ‘medisch zaalarts’, zo staat hij op het bord. Maar hij blijkt helemaal geen arts te zijn. De betreffende medewerker is physician assistent. Een oplettende bezoeker wees er op dat dit valse verwachtingen wekt en dat dit helemaal niet mag. Zorgvisie zocht het uit.

KNMG

De KNMG laat weten: ‘Artikel 4 lid 2 van de Wet BIG bevat een wettelijk verbod voor degene die het voeren van een in die wet geregelde titel (in dit geval de titel arts) niet toekomt, die titel of een daarop gelijkende benaming te voeren. Of de benaming ‘medisch zaalarts’ als gelijkluidend aan de titel arts is te beschouwen, is ter finale beoordeling aan de IGZ, die namens de minister een bestuurlijke boete kan opleggen terzake van een gedraging in strijd met artikel 4 lid 2 (titelmisbruik).’

IGZ

De IGZ voegt toe: ‘De titel van arts is inderdaad een beschermde titel. Iemand die niet als arts geregistreerd staat in het BIG register, mag deze titel niet voeren. Physician assistants mogen de titel zelf niet onterecht voeren en over hun bekwaamheid en bevoegdheden geen onduidelijkheid laten bestaan. Ook van een werkgever mag worden verwacht dat zij geen onjuiste informatie geven over de bekwaamheid en bevoegdheden van hun personeel. De inspectie laat weten het signaal serieus te nemen en mee te nemen in het toezicht.’

MUMC

Het MUMC zegt dat zaalartsen meestal medisch specialisten in opleiding zijn of artsen die zich specialiseren. Op diverse afdelingen zijn physician assistants aangesteld. Zij functioneren soms als een zaalarts onder supervisie van een medisch specialist of medisch specialist in opleiding, maar zijn formeel geen zaalarts. Een physician assistant mag, onder supervisie van een medisch specialist of medisch specialist in opleiding, bepaalde voorbehouden handelingen verrichten en kan dus taken overnemen van de specialist . Het zorgmodel dat op een medische afdeling wordt gekozen hangt af van de bezettingsgraad van de diverse zorgprofessionals en de inhoud van de werkzaamheden. 

Aangepast

Volgens het MUMC is de titel ‘zaalarts’ in Nederland niet formeel vastgelegd. ‘Veelal worden daar artsen mee aangeduid die dagelijks zorg dragen voor de medische zorg op een verpleegafdeling.  Op één verpleegafdeling was sprake van een physician assistant die, onder supervisie van een medisch specialist, taken van een zaalarts verrichtte, waarbij sprake was van de (onterechte) aanduiding ‘medisch zaalarts’. Dit is inmiddels aangepast op de betreffende verpleegafdeling.’

Dossier Governance
In het dossier Governance staan artikelen over de wijze van besturen, de gedragscode en het toezicht op organisaties.
Lees meer >>

1 REACTIE

  1. Gebeurd in meerdere ziekenhuizen dat PA of NP zich uitgeven voor zaalarts. Ik zag op Facebook “mensen van Veldhoven”ook een bericht dat een nurse practitioner in het Maxima Medisch Centrum kindergeneeskunde zich als zaalarts profileert. Heel verwarrend voor de patiënt die zorg ontvangt. Je denkt dat een gediplomeerd arts je behandeld maar het blijkt een gespecialiseerd verpleegkundige te zijn.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.