Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Pieter Baan Centrum gaat delinquenten opsplitsen

Redacteur Zorg+Welzijn
Verdachten worden al in het eerste gesprek in het Pieter Baan Centrum onderverdeeld over betreffende onderzoeksafdelingen. Dat zegt directeur Carsten Herstel in de Volkskrant. Delinquenten met agressieproblemen en psychoses worden zo sneller doorverwezen.
Pieter Baan Centrum gaat delinquenten opsplitsen

Het Pieter Baan Centrum ondergaat volgend jaar een grootschalige reorganisatie. Het pand in Utrecht verdwijnt omdat de kosten te hoog zouden zijn. In de Volkskrant laat directeur Carsten Herstel weten dat de opzet van de kliniek voor delinquenten met psychiatrische stoornissen gaat veranderen. Bij het eerste gesprek wordt zoveel mogelijk beoordeeld wie voor welk type onderzoek in aanmerking komt. Delinquenten met psychoses, zelfbeheersingstoornissen en agressieproblemen kunnen zo sneller worden doorverwezen naar de nieuwe afdelingen in Eindhoven en Amsterdam. De overige verdachten gaan naar de nieuwe hoofdvestiging in Almere.

Psychische gesteldheid

In het Pieter Baan Centrum wordt de psychische gesteldheid van verdachten in strafzaken onderzocht. Er wordt onder meer vastgesteld of sprake is van een stoornis en of de verdachte toerekeningsvatbaar is. Ook wordt gekeken of iemand in aanmerking komt voor tbs.

Recidivecijfer

Naar verwachting behoudt de psychiatrische observatiekliniek zijn naam. Volgens Herstel blijven de aard van het onderzoek en het doel van het PBC onveranderd. ‘Wij blijven streven naar een verlaging van het recidivecijfer, en dus naar een veiligere maatschappij.’ (Zorgvisie / foto: ANP Marcel Antonissen)

Aantal onbezette bedden in tbs-kliniek groeit

Controle op psychiaters bij advies tbs-zaken

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.