Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

PinkRoccade grootste epd-leverancier in de ggz

Bert Bukman
Met een marktaandeel van 33 procent is PinkRoccade de grootste leverancier van epd-systemen in de ggz. Impulse is met 26 procent een goede tweede.
Fotolia

Dit blijkt uit onderzoek van adviesbureau Beter Healthcare.

Achterover leunen

Deze twee leveranciers waren ook in de vorige editie van het epd-onderzoek de grootste. ‘Toch is er voor hen geen reden om achterover te leunen, want sommige kleinere leveranciers groeien snel’, aldus Jorrit Spee van Beter Healthcare. ‘Nedap, de nummer zes van de lijst, groeide van 2 naar 5 procent en is nu nog maar een fractie kleiner dan Nedercare, de nummer vijf.’

De groei bij Nedap is voornamelijk afkomstig uit het RIBW-segment, maar inmiddels heeft de eerste PAAZ voor Nedap gekozen. Ook leverancier Topicus is relatief flink gegroeid. ChipSoft, goed voor een aanzienlijk deel van de epd-markt voor ziekenhuizen, is in de ggz-markt juist klein. Het aandeel is zelfs gedaald van 2 naar 1 procent.

Best-of-breed

Niet zichtbaar in de top-10 is de opkomst van gespecialiseerde deelsystemen. Jorrit Spee: ‘Deze deelsystemen richten zich op een specifieke functionaliteit, zoals dossiervoering of ondersteuning van FACT-teams. Dat gebeurt binnen een best-of-breed omgeving en dus in samenhang met andere systemen.’
Uit het onderzoek van Beter Healthcare blijkt dat ongeveer 20 procent van de ggz-instellingen voor hun epd best-of-breed architectuur toepast. In dit segment is Code24 de grootste speler. Ruim 5 procent van de ggz-markt maakt voor dossiervoering gebruik van de oplossingen van deze leverancier.

Openbare bronnen

Voor het onderzoek is van 207 ggz-instellingen het epd-systeem in kaart gebracht. De informatie is afkomstig van de instellingen zelf, epd-leveranciers en openbare bronnen op internet. In het overzicht zijn de psychiatrische afdelingen van ziekenhuizen in beperkte mate meegenomen omdat deze informatie ten tijde van het onderzoek nog niet beschikbaar was.

 

 

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.