Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Planbureau gaat decentralisaties onderzoeken

Het Centraal Planbureau (CPB) gaat de financiële risico’s van de drie decentralisaties in het sociaal domein onderzoeken. Het gaat om de Participatiewet, de Jeugdwet en de gewijzigde Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), zo meldt vakblad Binnenlands Bestuur.
Planbureau gaat decentralisaties onderzoeken
Foto: Koen Weel

Om de financiële- en uitvoeringsrisico’s van de drie decentralisaties in kaart te brengen, houdt het CPB vinger aan de pols samen met het Rijk en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Het kabinet gaat daarnaast kijken of er een aanwijzingsbevoegdheid moet komen waarmee ministers in noodgevallen kunnen ingrijpen, aldus Binnenlands Bestuur. Voor het zomerreces van de Kamer moet een eerste rapportage op hoofdlijnen worden opgeleverd. Tot eind 2014 blijft het CPB monitoren.
Plasterk

Met het inschakelen van het CPB stelt Plasterk uitvoering te geven aan de motie Schouw. D66-Kamerlid Gerard Schouw had via een door de Kamermeerderheid gesteunde motie het kabinet verzocht onderzoek te laten doen naar de financiële en uitvoeringsrisico’s van de decentralisaties jeugdzorg, maatschappelijke ondersteuning en werk. Een onafhankelijke partij, zoals het CPB en/of het Sociaal Cultureel Planbureau (CPB), zou dit moeten doen.

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Die hele decentralisatie gedachte is zo-i-zo een flinke stap terug in de tijd en bovendien in strijd met de grondwet, zoals zoveel ‘beleid’. Maar ach, geschoven zal er worden met potjes geld zoals een straatoplichter bij balletje-balletje je ook bedonderd.
    Roverheid bedankt!

  3. Je had er vergif op kunnen innemen. Veel zorgtaken gaan naar de gemeenten en NU PAS komt er een bureau die gaat uitzoeken wat de consequenties zijn.
    Doet een bedrijfsleider twee machines weg en de productie daarvan naar een ander bedrijf en dat gaat falikant fout (omdat hij met een aantal zaken geen rekening heeft gehouden) staat de directie klaar om hem buiten te gooien.
    Maar onze overheid kan dat ongestraft. Waarom?
    De extra kosten van de machine move kunnen UIT CONCURRENTIE overwegingen niet doorbelast worden, maar de extra kosten om ON-ONDERZOCHT delen van de zorg naar de gemeente te doen, worden gewoon op het bordje van de burger gelegd.
    Zo werken ‘onze’ lamballen van volksvertegenwoordigers.
    Wedden dat er nog een hele discussie komt tussen de behandeling van twee precies dezelfde gehandicapten, maar de ene woont in een rijke en de andere in een arme gemeente; hebben ze niet aan gedacht!!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.