Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Plannen winstuitkering afgezwakt door PvdA

Redactie Zorgvisie
De langverwachte brief van minister Klink over winstuitkering in de zorg is vandaag naar de Tweede Kamer gestuurd. Het grootste verschil met de eerder uitgelekte concepttekst is dat het woord winst is vervangen door 'resultaatafhankelijke vergoeding voor risicodragend kapitaal'.
Plannen winstuitkering afgezwakt door PvdA

Een ander belangrijk verschil met de eerdere versie is dat in de definitieve versie van de brief de datum 2011 is verdwenen. In de eerdere brief schreef Klink nog dat in 2011 winstuitkering mogelijk zou worden. Nu is er helemaal geen jaartal meer aan vastgeknoopt. In een interview met het Financieele Dagblad zegt Klink vandaag dat het nog steeds zijn streven is om de resultaatafhankelijke vergoeding in 2011 in te voeren.

Compromis coalitie

De afgelopen weken is er binnen de coalitie intensief overleg geweest over de kwestie van winstuitkering in de zorg. De PvdA voelt er niets voor. Fractiewoordvoerder Eelke van der Veen in het Financieele Dagblad: “Wij zien niet welk probleem wordt opgelost met winstuitkering in de zorg. Wij denken dat het veel belangrijker is om eerst de regelgeving helderder te maken. Dan wordt het voor banken weer makkelijker om ziekenhuizen te financieren.”

Uitstel winstuitkering

De herziene tekst van de brief is draagt op het punt van winstuitkering duidelijk de sporen van een politiek compromis. Doordat de invoeringsdatum is verdwenen en er nog gestudeerd moet worden op de precieze voorwaarden, is de kans groter geworden dat winstuitkering in de zorg op de lange baan gaat. Omdat er op zijn laatst in maart 2011 Kamerverkiezingen zijn, kan het dossier daar overheen worden getild. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Maatschappelijke onderneming

Wetsvoorstel over winstuitkering naar de Kamer

Zorginstellingen mogen winst uitkeren

Onverantwoord ondernemen

DSW: ‘Plan Klink te sneu voor woorden’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.