Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Pluryn zet zich schrap na omzetdaling

Mark van Dorresteijn
Na vele jaren van groei ziet zorginstelling Pluryn Hoenderloo Groep (Pluryn) in 2013 de omzet dalen met ruim drie miljoen euro. De organisatie verwacht verdere krimp en bereidt zich voor op reorganisaties. Dat staat in het jaarverslag van de organisatie.
Pluryn zet zich schrap na omzetdaling
Foto: ANP - Lex van Lieshout

De omzet van Pluryn was in 2012 nog 232,1 miljoen euro met een resultaat van 5,2 miljoen. In 2013 daalt de omzet met drie miljoen naar 229,1 miljoen en een resultaat van 3,3 miljoen. Juist de dalende omzet is het meest opvallende financiële feit, laat de organisatie weten. ‘Na vele jaren van uitsluitend groei, is er sprake van een omslag naar krimp.’ In de jaarrekening is daarom een reorganisatievoorziening opgenomen om de krimp bij specifiek benoemde onderdelen op te kunnen vangen. ‘Op basis van de komende transities verwachten wij een verdere krimp van de omzet. In relatie hiermee gaat ook de personeelsbezetting dalen. In de afgelopen jaren is daarom geïnvesteerd in het opbouwen van een flexibele schil in de personele formatie.’

Risico’s

Het financiële beleid wordt volgens Pluryn sterk beïnvloedt door de veranderende wet- en regelgeving en wijziging in financiering van de zorg.  Zo is de afgelopen jaren de Normatieve Huisvestingscomponent ingevoerd en wordt er nadrukkelijk ingezet op de extramuralisering van de lage zzp’s. Ook de komende periode gaan er grote wijzigingen plaatsvinden met betrekking tot de financiering van de zorg. Om deze risico’s op te vangen, neemt het bestuur een aantal maatregelen: De regionale samenwerking in de keten wordt geïntensiveerd, systemen die het cliëntproces ondersteunen worden doorontwikkeld, verdere flexibilisering en ontwikkeling van de formatie en verhoging van de productiviteit. De organisatie gaat verder aanzienlijk minder investeren de komende jaren. ‘De kwaliteit van de huisvesting is op peil en er wordt weinig tot geen autonome groei verwacht. Er wordt uitsluitend nog geïnvesteerd indien specifieke doelgroepen hier om vragen.’

Positief

Ondanks de krimp ziet de organisatie de toekomst positief in. ‘We zien terug op een goed 2013. Er is grote waardering voor de wijze waarop cliënten en medewerkers zich gezamenlijk hebben ingezet voor het realiseren van belangrijke doelen van Pluryn in een tijd van verandering en toenemende onzekerheid. Met vertrouwen gaan we de uitdagingen van het jaar 2014 aan. In een aantal opzichten is 2014 een overgangsjaar. Maar ook een jaar waarin onze voorbereidingen op ‘de wereld ná 2014’ hun definitieve vorm moeten krijgen.

Transitie langdurige zorg

De AWBZ gaat in delen over naar de Wmo en de Zorgverzekeringswet. Ook de Participatiewet en de Wet jeugdzorg worden gedecentraliseerd. Hoe verloopt deze enorme stelselwijziging?
Bekijk het dossier

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.