Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Podcast: De toekomst van thuismonitoring

De toekomst van thuismonitoring is een puzzel en het leggen daarvan gaat nodeloos moeizaam. Versnippering bedreigt de opschaling, waarschuwt Zorgvisie-redacteur Sytse Wilman in de podcast Voorzorg.

Tal van zorgorganisaties, ziekenhuizen voorop, zijn bezig om thuismonitoring op te zetten en uit te rollen. Niet verwonderlijk, technologie om patiënten vanuit hun eigen huis te monitoren en ondersteunen biedt grote voordelen. Zo kan het tot wel 1300 voltijdbanen besparen, becijferde zorgverzekeraar VGZ onlangs. Een zeer welkome boodschap in tijden van schrijnend personeelstekort.

Ieder zijn eigen pad

Lichtend voorbeeld voor VGZ is het Amerikaanse Mercy Care, dat de potentie van thuismonitoring goed benut. Dat betreft echter één organisatie, wat in groot contrast staat met de Nederlandse situatie, observeert tech-redacteur Sytse Wilman in gesprek met hoofdredacteur Simon Broersma. In Nederland kiest iedereen zijn eigen pad en dat kan de zorgsector parten spelen, is hun conclusie.

Schaalgrootte

‘Schaal is het toverwoord’, zegt Wilman. Over de vraag wat voldoende schaalgrootte is, lopen de meningen uiteen. De een pleit voor een handjevol monitoringshubs (ook wel medische servicecentra genoemd), de ander wil de opzet juist kleinschalig en lokaal houden.

In een nieuwe aflevering van podcast Voorzorg zetten Wilman en Broersma de zaken op een rijtje. Welke verschillende visies zijn er? Welke allianties worden gevormd? En kan de zorg het zich permitteren om een lappendeken te laten ontstaan?

Podcast Voorzorg
Illustratie: Sorbetto/Getty Images/iStock
U vindt de podcast Voorzorg ook op onder meer Spotify en Apple Podcasts

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.