Veel innovaties worden ontwikkeld om zorgprofessionals beter te ondersteunen en efficiënter te laten werken. Door bijvoorbeeld administratieve handelingen te automatiseren en ze zo eenvoudig mogelijk te maken. Op die manier, zo is de gedachte, kan hetzelfde aantal medewerkers meer werk doen. Technologie inzetten om ook efficiënter op te leiden, is een trend die pas sinds kort echt de wind in de zeilen krijgt. De coronacrisis heeft enerzijds de personele krapte pijnlijk duidelijk gemaakt en anderzijds laten zien wat er op afstand en virtueel allemaal mogelijk is.
Opleiden via simulaties
Alleen opleiden in de praktijk, door een middeleeuwse meester-gezelconstructie, heeft zijn langste tijd gehad. Tenminste, volgens de groeiende groep enthousiastelingen die bezig is de opleidingen en trainingen in de zorg te moderniseren. Zij wijzen bijvoorbeeld naar de luchtvaartsector, waar opleiden via simulaties al lang de norm is. Bovendien kijken ze onder meer naar de game-industrie, waar dankzij de grote budgetten de technologische ontwikkeling razendsnel gaat.
Technische belemmeringen
Toch zijn er ook nog technische belemmeringen, constateert redacteur Sytse Wilman, die een groot aantal betrokkenen interviewde over het onderwerp. Zo zijn vaardigheden die hele fijne motoriek vereisen nog lastig via XR te trainen, maar op dat vlak worden grote stappen gezet. Bovendien valt er ook, afgezien van deze skills, een hoop op te leiden, te trainen en bij te scholen. Zelfs als het consortium DUTCH de aangevraagde miljoenen uit het Groeifonds misloopt, lijkt het onvermijdelijk dat de zorg digitaler en moderner gaat opleiden.
