Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Podcast: Digitaal opleiden als oplossing voor het personeelstekort

Er zijn tal van losse initiatieven om moderne technologie, zoals XR en simulatoren, in te zetten voor het opleiden en trainen van zorgpersoneel. DUTCH, een consortium van ziekenhuizen, start-ups en technische universiteiten, wil het groter aanpakken en vraagt daarvoor 300 miljoen euro aan het Groeifonds. Redacteur Sytse Wilman verdiepte zich in het onderwerp en vertelt erover in een nieuwe aflevering van de podcast Voorzorg.
Digitaal opleiden
Foto: anyaberkut/stock.adboe.com

Veel innovaties worden ontwikkeld om zorgprofessionals beter te ondersteunen en efficiënter te laten werken. Door bijvoorbeeld administratieve handelingen te automatiseren en ze zo eenvoudig mogelijk te maken. Op die manier, zo is de gedachte, kan hetzelfde aantal medewerkers meer werk doen. Technologie inzetten om ook efficiënter op te leiden, is een trend die pas sinds kort echt de wind in de zeilen krijgt. De coronacrisis heeft enerzijds de personele krapte pijnlijk duidelijk gemaakt en anderzijds laten zien wat er op afstand en virtueel allemaal mogelijk is.

Opleiden via simulaties

Alleen opleiden in de praktijk, door een middeleeuwse meester-gezelconstructie, heeft zijn langste tijd gehad. Tenminste, volgens de groeiende groep enthousiastelingen die bezig is de opleidingen en trainingen in de zorg te moderniseren. Zij wijzen bijvoorbeeld naar de luchtvaartsector, waar opleiden via simulaties al lang de norm is. Bovendien kijken ze onder meer naar de game-industrie, waar dankzij de grote budgetten de technologische ontwikkeling razendsnel gaat.

Technische belemmeringen

Toch zijn er ook nog technische belemmeringen, constateert redacteur Sytse Wilman, die een groot aantal betrokkenen interviewde over het onderwerp. Zo zijn vaardigheden die hele fijne motoriek vereisen nog lastig via XR te trainen, maar op dat vlak worden grote stappen gezet. Bovendien valt er ook, afgezien van deze skills, een hoop op te leiden, te trainen en bij te scholen. Zelfs als het consortium DUTCH de aangevraagde miljoenen uit het Groeifonds misloopt, lijkt het onvermijdelijk dat de zorg digitaler en moderner gaat opleiden.

 

anyaberkut/stock.adboe.com
U vindt de podcast Voorzorg ook op Spotify en Apple Podcasts.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.