Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Podcast: VWS gaat voor databeschikbaarheid in 2035

Zorgvisie-redacteur met als specialisme tech en innovatie in de zorg. Tevens stem van de podcast Voorzorg.
‘In 2035 hebben we het niet meer over individuele gegevensuitwisseling maar over databeschikbaarheid’, schetst Bianca Rouwenhorst in de podcast Voorzorg. De CIO en directeur Informatiebeleid bij het ministerie van VWS vertelt wat deze doelstelling vraagt van overheid, zorgorganisaties en ict-leveranciers.

‘De zorgsector heeft de afgelopen jaren veel geïnvesteerd om in digitale dossiers te kunnen werken’, zegt Bianca Rouwenhorst in een nieuwe aflevering van de podcast Voorzorg. Zij is directeur Informatiebeleid en CIO bij het ministerie van VWS. ‘De energie heeft vooral gezeten bij de zorgaanbieder zelf en nog niet zo zeer over de verschillende zorgverleners heen.’

Basis niet op orde

Dat moet echt anders, constateert ze, want gegevens moeten veel beter gaan stromen tussen verschillende zorgorganisaties. Rouwenhorst: ‘Daar hebben we echt nog heel veel stappen in te nemen. Eigenlijk hebben we de basis daarvoor ook nog niet op orde.’

Die basis begint in de ogen bij de registratie. ‘Daarom is de Wegiz (Wet Elektronische Gegevensuitwisseling in de Zorg, red.) een goede, want daarin maken we afspraken over standaarden van gegevensuitwisseling. Dat is minimaal het eerste wat je moet doen. Dat moet je zorgen dat er technisch uitgewisseld kan worden en dan moet je ook nog randzaken regelen, zodat je ook de privacy en het medisch beroepsgeheim kunt borgen.’

Visie 2035

Komende maand komt het ministerie met een visie die loopt tot 2035. In dat jaar zou dan de gegevensuitwisseling in de zorg op poten moeten staan. ‘Natuurlijk willen we in de tussentijd wat bereiken, maar om te komen tot databeschikbaarheid voor het hele gezondheidsdomein zitten we echt op 2035 en misschien ben ik dan nog wel optimistisch.’

Meer dan wetgeving

Om de digitale omslag te maken, is wetgeving alleen niet voldoende, beklemtoont Rouwenhorst. ‘De Wegiz heb je wel nodig, maar waar het om gaat is de beweging die je gezamenlijk daarvoor inzet om die standaardisatie voor elkaar te krijgen.’ Ze wil dan ook veel partijen met elkaar om tafel brengen, met name zorgorganisaties en ict-leveranciers.

Investeren in ICT

Zorgorganisaties moeten – naast zorgen voor eenduidige registratie – ook flink investeren in zorg-ict. Daar maakt een aantal Eerste Kamer-fracties zich zorgen om. Rouwenhorst wijst erop dat betere gegevensuitwisseling ook wat oplevert voor registraties. Bovendien sluit ze nieuwe subsidieregelingen niet uit.

Actieplan voor leveranciers

De leveranciers worden vaak als kwaaie pier afgeschilderd, maar dat is wat de CIO betreft wat te kort door de bocht, vertelt ze in de podcast. Wel komt ze op korte termijn met een actieplan om de leveranciers te betrekken bij de beweging die nodig is.

Ook heeft ze een oproep aan zorgbestuurders en andere betrokkenen. ‘Denk mee, doe mee. De tijd van praten hebben we gehad, we moeten nu gaan doen. Soms betekent dat dat je over je eigen belang heen moet stappen.’

1 REACTIE

  1. Wow, hele goede podcast, Bianca Rouwenhorst. Écht een half uren luisteren waard!

    13 opmerkingen:

    1. “Er is veel geïnvesteerd in ICT per zorgaanbieder maar nog niet over zorgaanbieders heen”.
    Netwerkzorg is van alle tijden. We proberen de patiënt meer dan 30 jaar te achtervolgen met zijn gegevens. Dat is niet succesvol.

    2. “ICT moet leiden tot betere zorg”.
    Zeker, maar de meeste ICT wordt ingezet op administratie van zorg.

    3. “Secundair gebruik … 2035 … zelf keuzes maken of je gegevens ter beschikking stelt”.
    De PGO is daarvoor de basis. Dat omvat alle gegevens inclusief de toenemend van belang zijnde eigen registraties.

    4. “Dat data niet beschikbaar is in PGO’s, ligt niet aan de PGO’s”
    Gras groeit idd niet door er aan te trekken. Zorg vooral voor de juiste gegevensdiensten die door mensen en professionals gewenste use en business cases ondersteunen.

    5. “Gebrek aan gebruiksvriendelijkheid …”.
    De PGO’s zijn niet gebruiksonvriendelijk. Dat BSN niet in PGO zit en het gebruik van het Afsprakenstelsel zijn dat.

    6. “PGO niet alleen inzage, ook voor het delen tussen zorgaanbieders”.
    De overstap van de ene huisarts naar de andere weer als ‘nog niet op orde’-voorbeeld. De PGO kan grote rol spelen tussen zorgaanbieders. De mens is enige constante in alle, ook parallelle zorgprocessen en kent als enige zijn persoonlijke zorgnetwerk.

    7. “Basis niet op orde … 2035 … gegevens over rookgedrag worden heel verschillend vastgelegd. In de systemen zelf moet je de standaardisatie aanpakken”
    Precies! Met de gegevensdiensten zijn we goed op weg om dat af te dwingen.

    8. “Zorgaanbieders moeten investeren in gegevensuitwisseling …”.
    Elke zorgaanbieder moet minimale set zinvolle gegevensdiensten bieden. Dan weten mensen en aanbieders waar ze op kunnen rekenen en vertrouwen.

    9. “VWS heeft geen (betaal-)relatie met leveranciers …”.
    Wel met PGO-leveranciers. Daarmee kan VWS het voortouw nemen inzake standaardisatie, uitwisseling van gegevens én digitale diensten.

    10. “Mijn medicatiegegevens niet bekend in Spanje toen ik ze daar nodig had …”
    Mensen houden zich niet aan regio’s en grenzen, ook niet aan Europese grenzen. Met je PGO kan je overal gegevens delen en verzamelen. Je PGO is je digitale zorgpaspoort.

    11. “2035 … de burger kan aangeven met wie hij welke data wil delen, ook voor secundair gebruik …”.
    Dat kan met de PGO en omvat dan ook je eigen registraties en aanvullende vragenlijsten. En, het betreft niet alleen innovatie op zorg en behandeling maar ook op gezondheid en leefstijl. Daarin schieten zorgsystemen te kort.

    12. “Diversiteit van verschillende partijen is grootste potentiële struikelblok”.
    Zorg dus dat elke zorgaanbieder een minimale set gegevensdiensten biedt. Een stekkerdoos waar patiënten en zorgpartners op kunnen rekenen en vertrouwen.

    13. “Oproep aan zorgbestuurders: denk en werk mee, tijd van praten hebben we gehad, we moeten dingen doen. Stel belang van patiënt en zorgverlener centraal en stap over je eigen belang heen”
    Amen!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.