Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0
#94 -

Podcast: Spraakgestuurd rapporteren kan huisarts een uur per dag besparen

De Nulpraktijk
De huisartsenpraktijk van de toekomst vormgeven, dat is het doel van Hondsrugpark Gezond. De podcastserie De Nulpraktijk volgt de opzet van deze nieuwe Amsterdamse huisartsenpraktijk. Deel vier, getiteld De Stappen, gaat over de eerste ervaringen met innovaties als mindfulness in de wachtkamer, aanmeldzuilen en spraakgestuurd rapporteren.
Beeld: Zorgvisie

“Je begint te praten en de software herkent wat je zegt en dat zie je dan getypt verschijnen op het scherm”, vat huisarts Sanne Rekers het systeem om spraakgestuurd te rapporteren samen. “Wij gebruiken een systeem dat is ontwikkeld voor artsen, dus het herkent heel goed alle medische termen. Dat levert tijdswinst op, zeker bij consulten waar je wat meer tekst over wilt schrijven. Je kunt ook automatische teksten invoeren, bijvoorbeeld een standaarduitleg.”

Het is nog even wennen, maar huisartsen Sanne Rekers en Karen Bloemendal zien er zeker de voordelen van, vertellen ze in de podcast. Ze weten dat een collega wel een uur per dag bespaart en dat sommige huisartsen al tijdens het consult op deze manier rapporteren.

Innovaties onderzoeken

Andere innovaties die de huisartsen inmiddels toepassen en uitproberen zijn mindfulness in de wachtkamer en een aanmeldzuil voor binnenkomende patiënten. De huisartsenpraktijk is een samenwerking van Stichting Gezondheidscentra Amsterdam Zuidoost en Diemen (GAZO) Amsterdam UMC. Vanuit het academisch ziekenhuis gaat onderzoek gedaan worden naar de effecten van de verschilkende innovaties en goed onderbouwd antwoord geven op de vraag wat wel en niet werkt. Hoe zij nu alvast de basis leggen voor later onderzoek, vertellen Rekers en Bloemendal in de nieuwe aflevering van de podcast.

Luister ook naar de eerdere podcastafleveringen in deze reeks:

Aflevering 1: De bouwplaats

Aflevering 2: De sleutel

Aflevering 3: De ruimte

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.