Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0
#89 -

Tineke Abma: ‘Beschouw ouderen niet als kostenpost’

Voorzorg
De WOZO- en GALA-plannen mogen een stuk ambitieuzer. Dat stelt Tineke Abma, bijzonder hoogleraar Ouderenparticipatie en directeur van Leyden Academy Vitality and Ageing. De focus ligt volgens haar nog te veel op ouderen als kostenpost en niet op het bouwen van vitale gemeenschappen waarbij samenleefkracht de motor is. In de podcast Voorzorg vertelt zij hierover.

Ouderen zijn geen homogene groep die hun pensioen achter de geraniums zitten. Integendeel: ouderen leveren een grote bijdrage aan de samenleving met hun vrijwilligerswerk en willen zich tot late leeftijd blijven ontwikkelen. “Ouderen worden steeds vitaler en willen ertoe blijven doen”, zegt Tineke Abma, directeur van Leyden Academy en bijzonder hoogleraar Ouderenparticipatie aan het LUMC. Toch is dat geen vanzelfsprekendheid. “Stop maar met participeren”, klinkt nu nog te vaak als boodschap, aldus de bijzonder hoogleraar.

Economisch model

Ook worden ouderen vooral in een economisch model beschouwd. “Ouderen worden als kostenpost bezien die niet willen meewerken aan de uitdagingen waar de samenleving voor staat. Met grote bezuinigingen tot gevolg.” Daar steekt Abma een stokje voor. Tijdens haar leerstoel verricht zij participatief onderzoek naar ouderenparticipatie. Daarvoor werkt zij onder meer samen met het Sociaal Cultureel Planbureau, kunstenaars en social designers en heeft zij de School of Participation opgezet om te bouwen aan vitale gemeenschappen.

Tineke Abma hield op 23 juni 2023 haar oratie The Art of Belonging. In de podcast Voorzorg vertelt zij hierover.

Luister ook: een audiotour van Tineke Abma over de tentoonstelling The Art of Belonging

U vindt de podcast Voorzorg ook op onder meer Spotify en Apple Podcasts.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.