Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Poëzie op SEH Jeroen Bosch Ziekenhuis

“Zolang een arm nog kan omarmen is er niet echt iets aan de hand.” Zo luidt de slotregel van het gedicht ‘Gebroken’ van dichter Ingace Schretlen. Het gedicht zal samen met een prent van Carro Lenselink vanaf 28 januari de spoedeisendehulpafdeling (SEH) van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch wat minder kil en emotieloos maken.
Poëzie op SEH Jeroen Bosch Ziekenhuis

Spoedeisendehulpafdelingen zijn functioneel en vaak kil ingericht. Dat terwijl volgens voormalig arts en kunstenaar Ingace Schretlen mensen die op de SEH belanden vaak veel behoefte hebben aan troost en emotie. Vanuit zijn medische achtergrond als voormalig huisarts en vanuit zijn eerste ervaringen als co-assistent in een ziekenhuis, wil Schretlen voor deze troost zorgen. “Ik heb bij de unit-manager van de SEH van het Jeroen Bosch Ziekenhuis gedaan gekregen dat ze mijn gedicht ophangen. Illustrator Carro Lenselink was bereid kosteloos een mooie prent bij dit gedicht te maken. Het is mijn hoop dat deze actie navolging krijgt. Er is namelijk tegenwoordig een trend gaande in de medische wereld om alles vooral ‘evidence based’ te benaderen. Dat terwijl ik denk dat troost ook heel belangrijk is bij het genezingsproces. En dan wil ik niet de softe arts uithangen. Vijfentwintig jaar geleden was er veel meer ruimte in de cure voor emotie en zaken die zich niet in cijfers laten uitdrukken.”

Gedichtendag

Het gedicht en de prent zullen de SEH sieren vanaf Gedichtendag 2010, 28 januari. Die dag krijgen de patiënten ook een afdruk mee. Ter gelegenheid van Gedichtendag zullen in Nederland en Vlaanderen enkele honderden activiteiten worden georganiseerd. Ook in kranten en tijdschriften, alsmede op televisie, radio en internet zal aandacht zijn voor poëzie. (zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees meer:

Het gedicht ‘Gebroken’

Kunst in Lievensberg ziekenhuis

Kunst bij het NKi/AvL

Foto’s en routebeschrijveing van Kunstroute ‘Gedicht in Beeld’

Kunst in het Planetree-concept

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.