Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Polikliniek voor zwangere vrouwen

Het Universitair Medisch Centrum (UMC) in Utrecht heeft een nieuwe polikliniek speciaal voor zwangere vrouwen. De polikliniek behandelt vrouwen bij wie de zwangerschap misgaat door een buitenbaarmoederlijke zwangerschap of miskraam.

Ook gezonde zwangere vrouwen met bloedverlies, buikpijn of extreme misselijkheid, en zwangerschapsbraken kunnen na verwijzing terecht bij de polikliniek. Tot nu toe werden vrouwen die problemen krijgen in de eerste veertien weken van hun zwangerschap op verschillende plekken behandeld. Inmiddels zijn honderd vrouwen begeleid en behandeld via deze nieuwe werkwijze.

Weinig bekend

Initiatiefnemers van de nieuwe polikliniek zijn gynaecologen Marian Kortman en Nick Macklon. Van de vrouwen krijgt 15 tot 20 procent in de eerste veertien weken van hun zwangerschap problemen. Volgens Kortman en Macklon worden de psychosociale gevolgen van een miskraam onderschat. “Dit geldt zeker ook voor de vrouwen die keer op keer een miskraam krijgen.” We willen dat beter gaan begeleiden, aldus Kortman. Volgens de initiatiefnemers is nog maar heel weinig bekend over de groep vrouwen die problemen krijgt in het eerste drie maanden van hun zwangerschap. De nieuwe polikliniek maakt het volgens Kortman ook gemakkelijker om onderzoek naar deze groep te doen. (ANP)

Lees ook:

UMC Utrecht start poli tegen ‘stemmetjes’

Nieuw poliklinisch centrum KinderHaven

VUmc opent bekkenbodempoli

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.