Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Poliskorting leidt niet tot meer orgaandonoren’

Korting op de zorgpremie voor mensen die hun keuze vastleggen om al of niet orgaandonor te worden, zal het tekort aan donororganen niet oplossen. Financiële prikkels hebben weinig effect op de keuze om orgaandonor te worden.

Dat heeft minister Klink van Volksgezondheid gisteren geantwoord op vragen van VVD-Kamerlid Edith Schippers. Zorgverzekeraars Ohra, Menzis, Fortis ASR en Avero Achmea kwamen begin december met het aanbod voor een poliskorting voor orgaandonoren. De Tweede Kamer reageerde niet enthousiast op het plan. Volgens Klink zaten er allerlei juridische haken en ogen aan het plan, die wilde hij eerst onderzoeken.

Wettelijk toegestaan

Uit onderzoek blijkt nu dat het aanbod wettelijk door de beugel kan. Volgens de minister handelen de zorgverzekeraars niet in strijd met de Wet op de orgaandonatie en de regels die de zorgverzekeringswet stelt voor toegang tot de collectieven. De korting is voor iedereen die zijn keuze laat registreren, en niet alleen voor verzekerden die hun organen ook daadwerkelijk willen afstaan na hun dood. Verder geldt de registratie als voorwaarde voor deelname aan een collectieve zorgverzekering, waarvoor een premiekorting van maximaal tien procent geldt. (Zorgvisie – Jolande den Hollander)

Lees ook:

Kamer kritisch over premiekorting voor orgaandonoren

Orgaandonor krijgt korting op zorgpolis

Minder orgaandonaties na overlijden

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.