Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Politiek hekelt hoge beloningen zorgbestuurders

In de wet moet worden vastgelegd hoeveel ziekenhuisbestuurders maximaal mogen verdienen. Dat willen verscheidene politieke partijen, nu uit onderzoek van Het Financieele Dagblad blijkt dat de bestuurders veel meer verdienen dan de sector zelf in een code heeft vastgelegd.
Politiek hekelt hoge beloningen zorgbestuurders

Gemiddeld verdiende een ziekenhuisbestuurder vorig jaar € 240.208, zo blijkt uit het FD-onderzoek. PVV-kamerlid Karen Gerbrands vindt de hoge beloningen ‘schokkend’. Samen met fractievoorzitter Geert Wilders heeft ze Kamervragen gesteld. “Er komt wel steeds meer marktwerking in de zorg, maar die salarissen worden nog steeds met belastinggeld betaald”, zegt Gerbrands. “Iedereen moet meer betalen voor zorg en er wordt flink bezuinigd. Dan is niet uit te leggen dat bestuurders zulke hoge beloningen krijgen.”

Wettelijk maximum

PvdA en SP willen net als de PVV dat de salarissen van ziekenhuisbestuurders aan een wettelijk maximum worden gebonden. De code die de zorgsector twee jaar geleden opstelde, dicteert dat een directeurssalaris in principe niet boven de € 190.000 per jaar mag uitkomen. Naleving van die code is echter niet verplicht gesteld.

Minder

PvdA-Kamerlid Eelke van der Veen verwijt de zorgsector buiten de realiteit te staan: “Als je weet dat er zo naar je gekeken wordt, zorg dan op z’n minst dat je je aan je eigen code houdt.” De SP vindt dat de salarissen nog wel wat lager kunnen. Kamerlid Renske Leijten: “Een ministerssalaris is genoeg, en minder mag altijd.”

CDA

Margreeth Smilde van regeringspartij CDA vindt het ’treurig’ dat de code niet wordt nageleefd. Maar ze wil de ziekenhuizen nog wel tijd geven zich aan de eigen regels te houden. De raden van toezicht moeten strenger zijn, vindt Smilde. “Ziekenhuizen moeten laten zien dat ze de code serieus nemen. Maar als op termijn geen verbetering is te zien, moeten we overwegen alsnog de salarissen wettelijk vast te leggen.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Bestuurder Maasstad Ziekenhuis verdient het meest

Beloningscode zorg heeft weinig effect

NVZT en NVZD scherpen naleving salariscode aan

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

6 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Ach ik wordt zo triest van deze bericht geving.
    De besuurders in de zorg moeten zich houden aan de honorering die ze zelf zijn overeengekomen. Zwakke toezichthouders, old boys netwerk, maken afspraken over de beloning van bestuurders en deze lappen de afspraken aan hun laars. Dit betekend dat de sector het zlef niet kan regelen en het nu van wetswege geregeld moet worden. Chapeau voor toezichthouders die wel volgens de afspraken hun bestuurders belonen.

  3. Zorg eerst dat de salarissen en bonussen van banken aan banden gelegd worden, zodra dit geregeld is kunnen we naar de volgende stap, een graaicultuur is er altijd al geweest en zal ook altijd blijven, ik eerst en dan de rest voor de restjes

  4. “Als je weet dat er zo naar je gekeken wordt, zorg dan op z’n minst dat je je aan je eigen code houdt”. Dat zou een goede vingerwijzing zijn naar uw vorige politiek leider de heer Wouter Bos, die als overtuigd socialist nu met ruim 4 ton huiswaarts keert !meneer van der Veen!Of is hij van de het socialistisch gedachtengoed afgestapt sinds hij de voordelen van de vrije markt geproefd heeft.Heel veel boter op het hoofd, dat is wat al deze hardschreeuwende politici, betaald met belastinggeld, hebben!

  5. eelke van veen roept weer iets!! lang geleden.. wat verdient het bestuur van zorgverzekeraars eelke? en wat verdiende jij daar zelf? wie gaat de grote ziekenhuizen dan besturen (sommige met >10000 werknemers), renske leijten ofzo?? zo jaag je bestuurlijk talent de ziekenhuizen uit, misschien wel naar de verzekeraars, maar dat is wsl precies het effect dat jij beoogt.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.