Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties12

Politiek wil van kwaliteitscertificaten af

Zowel Kamerleden als staatssecretaris Bussemaker betwijfelen het nut van kwaliteitscertificaten voor verpleeghuizen. Bussemaker gaat dit bespreken met de zorgkantoren, die bij de verdeling van het zorggeld vaak om zo’n keurmerk vragen.

Binnenkort verschijnt het eerste landelijke verpleeghuisonderzoek op basis van de Normen Verantwoorde Zorg, waarmee alle verpleeghuizen hun prestaties en cliënttevredenheid hebben gemeten. Tijdens een overleg met Bussemaker over verpleeghuiszorg uitte CDA-Kamerlid Jan de Vries de hoop dat kwaliteitscertificaten als HKZ nu verdwijnen. “Als blijkt dat de Normen Verantwoorde Zorg goed werken, hoop ik dat instellingen zo slim zijn om overbodige systemen overboord te gooien.”

Certificaat

Hij vindt dat zorgkantoren geen HKZ-certificaat mogen eisen van instellingen die voldoen aan de Normen Verantwoorde Zorg. Nu vragen zorgkantoren wel vaak om zo’n keurmerk. De staatssecretaris van VWS is het met De Vries eens. “Ik ben van mening dat we met deze normen moeten werken en instellingen niet moeten belasten met allerlei systemen voor certificering. Ik praat binnenkort met de zorgkantoren over nieuwe concessies en dan ga ik dit zeker meenemen.” Willen instellingen zelf per se een certificaat, dan moet dat volgens Bussemaker zijn afgestemd op de Normen Verantwoorde Zorg. (Zorgvisie – Krista Kroon)

Lees ook:

Keurmerk leidt niet tot betere kwaliteit

Inspectie maakt eigen kwaliteitskeurmerk

Keuzevrijheid kwaliteit van zorg

Kwaliteit zorg klinieken inzichtelijk door indicatoren

HKZ-norm leidt niet tot kwaliteit

12 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. nog voordat de effecten van de meting normen verantwoorde zorg duidelijk zijn, wordt er al van uit gegaan dat dit Het Nieuwe Instrument zal zijn om nu kwaliteit aan te tonen…. Even wachten met conclusies, de invoering van de ZZP bekostiging komt er ook aan en de effecten daarvan op de kwaliteit van zorg lijken dramatisch. Wellicht is er helemaal geen ruimte om aan een certificaat of meting te denken.

  3. De norm verantwoorde zorg is voldoende om kwaliteit te toetsen binnen de ouderenzorg. HKZ zorgt alleen voor meer bureaucratie en meer kosten, die gelden zouden beter besteed kunnen worden.
    Misschien is het wel eens tijd om terug te gaan naar de basis.

  4. Waar zijn we nu mee bezig. Het behalen van een kwaliteitscertificaat kost enorm veel investering, zowel in tijd, geld, verandering van houding van verpleegkundigen en verzorgenden en een constante motivatie om met die kwaliteit bezig te blijven.
    Uiteindelijk kan binnen datzelfde kwaliteitsysteem de verantwoorde zorg in kaart gebracht worden. Per slot van rekening moeten de handen aan het bed hiervoor gemotiveerd blijven en dat doe je niet door hun harde werken telkens in de versnipperaar te stoppen.

  5. Het behalen van het kwaliteitscertificaat laat in ieder geval zien dat je als organisatie de zaken goed geregeld hebt en dat je continu bezig bent met het verder verbeteren van de kwaliteit.Er is dan minimaal een basis voor het verlenen van goede zorg.Afschaffen is niet wijs.Garanties zijn er nooit.Gekozen kamerleden zijn geen garantie voor goed beleid. Het kiessysteem dan ook maar afschaffen?Met iso certificering kun je ook betonnen zwemvliezen produceren,alleen heb je er niets aan.Gaat het bedrijfsleven nu de iso certificering ook afschaffen?

  6. Voldoen aan de normen voor verantwoorde zorg, zegt helemaal niets. De norm schrijft voor dat er aspecten van kwaliteit gemeten worden, maar niet dat er iets met de uitkomsten gedaan wordt. Daarvoor heb je een kwaliteitssysteem nodig. Deze systemen ‘afschaffen’ betekent uitkleden van de Kwaliteitswet. Dat zorgkantoren steeds weer andere eisen stellen is helaas niets nieuws, maar getuigt wel van weinig visie. Systemen en normen vullen elkaar prima aan, wat je ook terugziet in de nieuwste versies van HKZ.

  7. Wat een demotiverende boodschap is dit: typisch een politieke kermis met altijd terugkerende thema’s in de Mallemolen. Kwaliteitscertificaten hebben een functie. Alleen al het methodisch met verbeteren van de processen bezig zijn is waardevol. Dat is ooit, en terecht, geformaliseerd door een Kwaliteitswet.
    Hoe dom kun je zijn door dit ter discussie te gaan stellen. Het roept bij mij grote twijfels op over de deskundigheid van onze beleidsbepalers… Misschien kunnen we hier toch eens een toetsingsmethode voor bedenken…

  8. Wie een kwaliteitssysteem goed heeft ingevoerd, heeft zijn zaken goed op orde en is continu aan het verbeteren. Jammer dat de kamer dit als ‘overbodig’ van de hand doet. net of HKZ niet meer nuttig is nu de normen verantwoorde zorg er zijn.

  9. Eerst ug miljoen euro uitgeven, want iedere instelling moest een HKZ nomatie hebben en nu hoeft het in eens niet meer ???
    Wat voor een droeftoeters zitten er nu in de kamer !!!
    Dit geld had dus, zoals vele veranderingen in de zorg, beter kunnen besteden ………..

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.