Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Poll: Behoud gedwongen opnames in de ggz

Mark van Dorresteijn
Gedwongen opnames in de ggz moeten niet verboden worden. Dat vindt 93 procent van de bezoekers van Zorgvisie.nl. In totaal stemden 305 bezoekers.
Poll: Behoud gedwongen opnames in de ggz

‘Isoleeractiviste’ Jolijn Santegoeds van de actiegroep ‘Tekeer tegen de isoleer’ vindt dat vrijheidsberoving van burgers zonder strafblad niet meer van deze tijd is. “Gedwongen opnamen zijn per definitie ontwrichtend en richten grote schade aan voor patiënten. In een isoleercel word je gek”, stelt Santegoeds die ervaringsdeskundige is. “Maar als je gaat schreeuwen en bonken op de muur om je onmacht te uiten, laten ze je er niet uit. Dus gaan patiënten zich aanpassen. Rustig gedrag wordt beloond. Patiënten onderdrukken hun ware gevoelens en houden een masker op. Het echte probleem wordt zo niet aangepakt. Zo creëer je tijdbommetjes voor de toekomst, want vroeg of laat komen de problemen toch weer terug.”

Bezorgd over verruiming

Santegoeds is bezorgd over de verruiming van de reikwijdte voor gedwongen opnamen in het wetsvoorstel verplichte ggz. “In de oude Wet BOPZ is ‘ernstig gevaar voor jezelf of je omgeving’ een voorwaarde. In de nieuwe wet is ‘schade’ het criterium. Als je buren bijvoorbeeld mentale schade hebben vanwege overlast, kan dat reden zijn voor gedwongen opname. Daarmee gaan we heel ver terug in de tijd.” (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

‘Dwangopnames leiden tot tijdbommetjes’

Kritiek op wetsvoorstel verplichte ggz

Dwangbehandeling staat centraal in wetsvoorstel verplichte ggz

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.