Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Poll: Patiënten kiezen zorg nog altijd op de gok

Bij het aanschaffen van een telefoon, tandenborstel of laptop zijn er talloze manieren om de prijs en kwaliteit te vergelijken. Met een duidelijke wensenlijst is het mogelijk een afgewogen beslissing te nemen. Ben je als patiënt op zoek naar de beste behandelaar voor jouw aandoening, of het beste ziekenhuis dat zich gespecialiseerd heeft in jouw ziekte dan kun je nergens terecht.
Illustratie: Mette Dijkstra | Canva

Afgelopen weekend verscheen er een uitgebreid artikel over kwaliteitsverschillen tussen ziekenhuizen in de Volkskrant. “‘De vraag die op Kanker.nl het meest wordt gesteld’, zegt Irene Dingemans, programmaleider kwaliteit van zorg bij de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenverenigingen (NFK), ‘waar zitten de mensen die het meest verstand hebben van mijn soort kanker? Die vraag kun je op dit moment alleen beantwoorden als je een arts in je kennissenkring hebt, want artsen weten zelf heel goed naar welk  ziekenhuis ze zouden gaan.'” Op de website van het NFK staan verschillende onderzoeken met onverklaarbare behandelverschillen in ziekenhuizen.

Per ongeluk de goede zorg

Het vergelijken van kwaliteit en/of prijs is voor de patiënt nog altijd niet mogelijk. Zou dat er na bijna twintig jaar marktwerking niet al lang moeten zijn? Ben je als patiënt zonder arts in eigen kennissenkring overgelaten aan het toeval? Of mag je er als patiënt vanuit gaan dat alle zorg in alle Nederlandse ziekenhuizen goed (genoeg) is?

De poll is inmiddels gesloten. Hier vindt u een samenvatting van de antwoorden

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.