Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Poll: ‘VWS moet minutenregistratie verbieden’

Mark van Dorresteijn
Het ministerie van VWS moet minutenregistratie in zorginstellingen verbieden. Dat vindt 76 procent van de bezoekers van Zorgvisie.nl. In totaal brachten 360 mensen hun stem uit.
Poll: ‘VWS moet minutenregistratie verbieden’

In een brief aan de Tweede Kamer schreef staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten dat zij de minutenregistratie niet zal afschaffen. Renske Leijten (SP) had daar in een motie om gevraagd. Door te stellen dat VWS minutenregistratie niet verplicht stelt, geeft de staatssecretaris naar eigen zeggen uitvoering aan de motie van Leijten.

Minutenregistratie

Veldhuijzen van Zanten acht het niet wenselijk “dat verpleegkundigen en verzorgenden zich te veel moeten bezighouden met een gedetailleerde registratie van zorg, die zij van minuut tot minuut leveren aan cliënten.” Aan de andere kant ziet de staatssecretaris ook voordelen in minutenregistratie. Volgens haar kan het “zorginstellingen helpen inzicht te krijgen in de zorgzwaarte van de cliëntenpopulatie en de inzet van de personeelsbezetting hierbij. Verder kan het de instelling helpen meer zicht te krijgen op de relatie tussen kosten en omzet”.

Koekjesfabriek

Leijten laat desgevraagd weten niet blij te zijn met de uitvoering van de motie. “Ze doet helemaal niets. Dat had ik niet verwacht. Juist de staatssecretaris zou moeten weten dat de zorgsector geen koekjesfabriek is waarbij je bedrijfsmatige efficiëntie kan toepassen. Cliënten voelen zich per dag anders en daardoor kost het zorgproces de ene keer meer tijd dan de andere dag. Ook per medewerker die de handeling uitvoert, verschilt de benodigde tijd. Als een medewerker niet goed de taal spreekt of onervaren is, kan een toiletbezoek meer tijd kosten dan het aantal minuten dat daar voor staat.” (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn / Twitter)

Lees ook:

Staatssecretaris laat minutenregistratie intact

Staatssecretaris maakt plannen tegen bureaucratie bekend

Stopwatchmethode Osira zorgt voor chaos

‘Stopwatchzorg in 2012 afschaffen’

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

4 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.