Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Post: ‘Marktwerking in de zorg schiet aan doel voorbij’

Mark van Dorresteijn
“De marktwerking zou niet alleen de kosten reduceren, maar ook de kwaliteit verbeteren. Het tegenovergestelde is bereikt”, meent Doeke Post, Emeritus hoogleraar Sociale Geneeskunde. Post presenteerde woensdag zijn toekomstvisie en boek ‘De Derde Weg’ aan minister Klink van VWS.
Post: ‘Marktwerking in de zorg schiet aan doel voorbij’

“Uw visie spreekt me erg aan”, reageert minister Klink op de uitleg over de inhoud van het boek. “Het thema kwaliteit en samenhang zoals u het omschrijft staat de komende jaren in het hart van onze agenda.”

De Derde Weg

Post behoorde in de jaren negentig tot de belangrijkste adviseurs op het terrein van de volksgezondheid. In zijn boek voert hij een pleidooi voor een ‘derde weg’. De derde weg combineert verworvenheden uit het verleden en benoemt solidariteit als leidend principe. Kritische succesfactor van de derde weg is, volgens Post, de kwaliteit van de zorg en niet langer het geld. In de derde weg staat de patiënt centraal. Overheid en markt laten meer ruimte aan eigen verantwoordelijkheid, maar de basis blijft collectieve solidariteit.

Niet effectief

Post heeft zijn boek geschreven op basis van vijftig jaar ervaring in de zorg. “Ik zie dat een heleboel maatregelen worden ingevoerd waarvan in het verleden al is aangetoond dat ze niet effectief zijn”, legt Post uit in de decembereditie van Zorgvisie.”De specialisten en huisartsen worden bijvoorbeeld weer per verrichting betaald en hun inkomen schiet omhoog. Daarop kon je wachten. Een specialist, en ook een huisarts, zorgen voor hun eigen drukte.” (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn)

Lees meer:

Een compleet interview met Doeke Post is te lezen in het decembernummer van Zorgvisie. In het vraaggesprek vertelt hij meer over ‘De Derde Weg’ en zijn toekomstvisie.

Lees ook:

‘Marktwerkingvergroot doelmatigheid’

Marktwerking drijft zorgkosten op

Nieuwe vormen voor marktwerking in de zorg

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.