Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Postbodes stappen over naar gehandicaptenzorg

Mark van Dorresteijn
In 2009 maakten tien postmedewerkers van de TNT een succesvolle overstap naar de gehandicaptenzorg. Verder zijn er 22 TNT'ers in gesprek met verschillende instellingen in de sector. Dat meldt Ron Ensink, projectleider bij TNT.
Postbodes stappen over naar gehandicaptenzorg

TNT heeft voor deze overstapregeling gekozen na een intern onderzoek waaruit bleek dat ruim zes procent van de postbodes interesse heeft in een baan in de zorg. In het bijzonder denken veel postbodes aan functies in de begeleiding. “Het project waarbij we postmedewerkers omscholen tot zorgpersoneel verspreidt zich als een olievlek over Nederland”, zegt Ensink. “Inmiddels zijn we bezig met projecten in Utrecht, Zwolle, Arnhem, Nijmegen en de Achterhoek. Ook zijn we aangesloten op een zij-instroomproject van vijf werkgevers in de geestelijke gezondheidszorg. We zijn nog op zoek naar werkgevers in Noord- en Zuid-Holland en het Rivierengebied die belangstelling hebben in gemotiveerde postmedewerkers. Met hulp van TNT worden zij omgeschoold naar gekwalificeerd zorgpersoneel. We hopen dat we op deze manier kunnen bijdragen aan een oplossing voor het tekort aan personeel in de zorg.”

Proef met zorginstelling Triade

“We zijn begonnen met een proef in samenwerking met Triade, een gehandicaptenzorginstelling in Lelystad”, vertelt Ensink. “Op de informatiebijeenkomst kwamen circa 25 postmedewerkers bijeen, hebben er ruim tien daadwerkelijke gesolliciteerd en zijn er uiteindelijk vier medewerkers in training gegaan. Na deze eerste succesvolle proef zijn er nog meerdere gevolgd met als resultaat dat er nu ruim tien TNT-ers zijn overgestapt. Het mag logisch zijn dat het verschil tussen werken als postbode of als gehandicaptenverzorger levensgroot is. Desondanks is de eerste proef vanuit beide partijen als succesvol ervaren.”

TNT Mobiliteitscentra

Door de sterk veranderende postmarkt gingen veel TNT’ers nadenken over een andere werkkring. Nu het postverkeer is afgenomen door een toename van het e-mailverkeer, zoeken vooral de fulltime postbodes ander werk. Hierbij geeft TNT Mobility met zes mobiliteitscentra in het land ondersteuning. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn)

Lees ook:

Personeelstekort voor gehandicaptenbranche

Scholing en cultuur spelen rol bij werving zorgpersoneel

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

  1. Ken zelf ook zo een postbode die is binnengehaald, ze was heel trots want ze had de toelatingstoets doorstaan.
    het eerste half jaar ging het goed, maar toen ze alleen op de fiets door de polder moest vanwege deconcntratie van d e bewonerspopulatie , en alleen slaapwachtdiensten moest draaien met nogal moeilijke bewonerswaarvan een oversexte bewoner, denkt ze vaak terug aan de postbode baan,had ze die nog maar.
    Mensen gehandicaptenzorg is een beroep en daar past een beroepsopleiding bij en gemotiveerd en gekwalificeerd personeel.
    Dat kunnen soms postbodes zijn maar vaak pakt het anders uit.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.