Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Postmus verliest rechtszaak tegen VUmc

Mark van Dorresteijn
Het VUmc in Amsterdam hoeft longarts Piet Postmus niet zijn baan als afdelingshoofd terug te geven. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam vandaag besloten.
Postmus verliest rechtszaak tegen VUmc

Postmus had een kort geding aangespannen tegen het ziekenhuis om die functie terug te krijgen nadat hij op non-actief was gezet. Hij mag wel terugkomen naar het academisch ziekenhuis als medisch specialist en mag les blijven geven als hoogleraar. Ook blijven zijn arbeidsvoorwaarden gelijk en gaat hij er in inkomen niet op achteruit. De rechter vindt het daarom redelijk dat hij zijn functie als afdelingshoofd neerlegt. In een reactie laat Postmus via zijn advocaat weten “teleurgesteld” te zijn en zich te beraden op eventuele vervolgstappen.

Non-actief

De longarts werd eind augustus op non-actief gesteld omdat zijn positie onhoudbaar zou zijn geworden. De longarts was naar de raad van toezicht gestapt omdat hij bezorgd was om de veiligheid van patiënten. Het VUmc neemt het hem kwalijk dat hij de problemen niet eerst op managementsniveau heeft besproken. Belangenverenigingen van patiënten reageerden verontwaardigd op de maatregelen tegen Postmus, omdat juist hij de problemen waar het ziekenhuis mee te kampen had, had aangekaart.

Verscherpt toezicht

Het VUmc was onder verscherpt toezicht gesteld van de Inspectie voor de Gezondheidszorg vanwege het conflict tussen een aantal specialisten en onjuiste informatieverstrekking daarover van het bestuur aan de inspectie.

(Zorgvisie/ICT – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: ANP Lex van Lieshout )

1 REACTIE

  1. Postmus heeft niet verloren, maar heeft van de rechter geen gelijk gekregen. In een kort geding gaat het om de vraag terugkeer in functie of niet. De rechter bepaalt dus of Postmus het kan afdwingen bij de VUmc. Maar het is dus niet verboden of iets dergelijks.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.