Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Private Bergman Kliniek wil beurs op

De Bergman Kliniek, de grootste keten van private klinieken voor cosmetische en verzekerde zorg in Nederland, mikt op een beursgang voor de financiering van zijn expansieplannen. Dat zegt ceo Bart Malenstein in een gesprek met het Financieele Dagblad.

Het zou de eerste keer zijn dat een private leverancier van zorg in Nederland een beursnotering krijgt. Tot nu toe zijn vrijwel alle reguliere ziekenhuizen in Nederland stichtingen, terwijl de private klinieken meestal eigendom zijn van particuliere ondernemers of private equity. Duitsland kent wel beursgenoteerde ziekenhuisketens.

Kliniek Robert Schoemacher

Met het geld van een beursgang wil Malenstein nieuwe klinieken starten of bestaande overnemen. Sinds de overname onlangs van de cosmetische kliniek van ‘glamour-dokter’ Robert Schoemacher bezit het bedrijf vijf klinieken. De omzet bedraagt 25 miljoen euro. Volgend jaar wordt in Naarden een volwaardige orthopediekliniek geopend.

Uitbreiding privékliniek

De komende jaren wil de Bergman Kliniek naar minstens tien vestigingen. Daarbij kijkt het bedrijf ook naar Duitsland, waar de mogelijkheid van een cardiologisch centrum wordt onderzocht. “Het internationaal uitrollen van het concept is misschien het goede moment om naar de beurs te gaan”, zegt Malenstein. Hoeveel geld Bergman wil ophalen, wil Malenstein niet zeggen. Het alternatief van financiering door een private equity-partij vindt Malenstein onaantrekkelijk. “Private equity heeft een exithorizon van tussen de vier en zeven jaar. Dat kan leiden tot de verkoop van de hele onderneming, terwijl de familie er ook op de lange termijn volledig bij betrokken wil blijven.”

Groei zelfstandige klinieken

Het bedrijf begon als cosmetische kliniek, maar levert sinds 2006 ook verzekerde zorg zoals orthopedische behandelingen en vaatchirurgie. Vooral hier ziet Malenstein groeimogelijkheden. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Plannen winstuitkering afgezwakt door PvdA

Bergman pleit voor keurmerk plastische chirurgie

Redding is nabij voor kliniek Schoemacher

Zelfstandige klinieken in geldnood

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.