Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Privékliniek groeit uit tot serieuze concurrent

Privéklinieken die verzekerde zorg leveren, groeien als kool. Dat schrijft het Financieele Dagblad vandaag op basis van onderzoek van bureau Boer & Croon.
Privékliniek groeit uit tot serieuze concurrent

Het aandeel in de markt van privéklinieken voor medisch-specialistische zorg bedraagt nu nog slechts één procent, maar als het huidige groeitempo doorzet, is dat in 2015 ruim 16 procent van de markt. Het onderzoek dat het FD citeert, richt zich uitsluitend op de privéklinieken die verzekerde zorg leveren, de zogenoemde zelfstandige behandelcentra, en niet de klinieken voor cosmetische behandelingen. Uit het onderzoek blijkt dat de gezamenlijke omzet van deze privéklinieken in de periode 2005 tot en met 2008 jaarlijks met gemiddeld ruim zestig procent is gestegen tot euro 182 miljoen euro.

Marktaandeel klinieken

Op de totale omvang van de ziekenhuismarkt van ruim twintig miljard euro is dat nog geen één procent. Maar omdat de omzet van de reguliere ziekenhuizen veel langzamer groeit dan die van de privéklinieken neemt hun marktaandeel de komende jaren snel toe. Bij het huidige groeitempo komen de privéklinieken in 2010 al op euro vijfhonderd miljoen omzet uit en in 2015 op ruim euro vijf miljard, oftewel 16 procent van de markt.

Serieuze concurrenten

In dat geval worden de privéklinieken serieuze concurrenten van de ziekenhuizen. Voor voorstanders van de private aanpak in de zorg is dat goed nieuws. Privéklinieken zijn over het algemeen goedkoper en leveren klantvriendelijke zorg van goede kwaliteit. Tegenstanders wijzen erop dat privéklinieken alleen de relatief eenvoudige behandelingen uitvoeren en de reguliere ziekenhuizen laten zitten met dure en complexe zorg.

Winstuitkering

Volgens Gerhard Wullink en Dagmar Enklaar van Boer & Croon is de groei van privéklinieken een bestendige trend. Wat de ontwikkeling van de klinieken nog in de weg staat, is het verbod op winstuitkering in de zorg. Dat weerhoudt financiële partijen ervan op grote schaal in privéklinieken te investeren. Daarom zou het wel eens snel kunnen gaan wanneer minister Klink van Volksgezondheid erin slaagt het verbod op te heffen. “Als de turbo van de winstuitkering erop gaat, dan kunnen de privéklinieken nog harder groeien dan nu”, zegt Wullink in de krant. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Private Bergman Kliniek wil beurs op/L>

Hogere omzetstijging Nederlandse ziekenhuizen

St. Antonius start zbc in Blaricum

Bestuur doet te weinig met financiële rapporten

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.