Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Privéklinieken gooien de deuren open

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Privéklinieken houden op 1 oktober een open dag. De Zelfstandige Klinieken Nederland (ZKN) willen hun keurmerk breder bekendmaken.
Privéklinieken gooien de deuren open

Het ZKN-keurmerk is het beste zorgkeurmerk, stelt ZKN-directeur Theo Roos. “Dat concludeerde de Consumentenbond twee jaar geleden in een onderzoek naar keurmerken in de zorg. Het ZKN-keurmerk garandeert dat bezoekers kunnen rekenen op uitstekende medische kwaliteit, korte wachttijden en een klantvriendelijke benadering. De Inspectie voor de Gezondheidszorg gebruikt het als kwaliteitsindicator. Zorgverzekeraars vragen ernaar bij de zorginkoop, banken bij het verstrekken van leningen. Alleen schort het aan bekendheid. Daar gaan we wat aan doen. Vandaar de open dag.”

Huisartsen

Een speciale doelgroep vormen de huisartsen. Als doorverwijzers spelen zij een belangrijke rol. Vaak doen ze dat automatisch naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis. Roos: “Ik hoop dat ze langs komen om te kijken en te praten.”

Geen papieren exercitie

Zo’n honderd klinieken hebben het ZKN-keurmerk inmiddels behaald. Dat kostte ze ongeveer twee jaar. Het onafhankelijke keuringsinstituut Kiwa toetst jaarlijks alle keurmerkhouders. Roos: “Dat is geen papieren exercitie. Kiwa gaat daadwerkelijk de klinieken langs om ze te controleren.”

Sterke groei

Steeds meer mensen weten de weg naar zelfstandige behandelklinieken (zbc’s) te vinden. “In 2011 komen we ergens tussen de 600 à 700 duizend patiënten uit. Als de huidige groei doorzet, gaan we volgend jaar door de grens van één miljoen”, voorspelt Roos.

ZKN wil ‘aan de bal blijven’

Is de open dag dan wel nodig? “Ja, want het ziekenhuislandschap gaat veranderen. Er komt meer ruimte voor concurrentie nu de verzekeraars met de minister hebben afgesproken dat ze echt werk gaan maken van selectieve zorginkoop. We willen er een schepje bovenop doen en ‘aan de bal blijven’ om in voetbaltermen te spreken.”

Deal met Orde vormt obstakel

Helemaal gerust op voortzetting van de groei is Roos niet. Het akkoord dat de minister eind 2010 met de Orde van Medisch Specialisten sloot, vormt een obstakel. Dat begrenst de groei van specialisteninkomens op 2,5 procent en neemt 2009 als uitgangspunt. Klinieken die daarna zijn begonnen of sterk zijn gegroeid, dreigen daardoor in de problemen te komen. ZKN onderhandelt met het ministerie om hiervoor een oplossing te vinden. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

‘Helft klinieken in zwaar weer’

Zbc’s woedend vanwege deal Orde, VWS en NVZ

Zbc’s vrezen voor kaalslag budgettering zorg

Neem een abonnement

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.