Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Privéklinieken kunnen verbod op winstuitkering omzeilen’

Privéklinieken kunnen via een maas in de wet winst uitkeren en salarisplafonds omzeilen. Dat schrijft RTLZ. Wettelijk zijn winstuitkeringen en hoge salarissen verboden. De bestuursvoorzitter van het Amsterdamse ziekenhuis AMC en Kamerleden waarschuwen voor deze constructie en willen dat het gat wordt gedicht.
fraude400fotolia.jpg
Foto: Fotolia

Privéklinieken die zorg leveren die wordt vergoed door zorgverzekeraars, krijgen alleen een vergunning als zij voldoen aan strenge criteria. Zo mogen zij geen winst uitkeren aan de aandeelhouders. Ook valt het salaris van de top onder een beloningsplafond.

Dochterbedrijfjes
Maar in de praktijk blijken veel klinieken de zorg uit te besteden aan dochterbedrijfjes, die niet onder de wettelijke regels en het toezicht daarop vallen. Ook het geld van de zorgverzekeraars wordt naar deze dochters geleid, zo meldt RTLZ.

Marcel Levi
Bestuursvoorzitter Marcel Levi van het AMC, een van de grootste ziekenhuizen van Nederland, maakt bezwaar tegen deze truc. ‘Door de zorg uit te besteden aan een woud van bv’tjes kunnen klinieken zich onttrekken aan de spelregels waaraan gewone ziekenhuizen zich wel moeten houden.’Levi schreef hierover deze week een column in vakblad Medisch Contact.

Lea Bouwmeester
Kamerleden Lea Bouwmeester (PvdA) en Renske Leijten (SP) hebben minister Edith Schippers van Volksgezondheid in Kamervragen gevraagd om de maas in de wet te dichten. ‘Geld dat is bedoeld voor gezondheidszorg, moet in de zorg blijven. Het moet niet in de zakken kunnen verdwijnen van boefjes’, aldus Bouwmeester.

Gebruikelijke constructie
Volgens ZKN, de branchevereniging van zelfstandige behandelcentra, is niets mis met het uitbesteden van zorg en wegsluizen van geld naar bv’s, die niet onder de wettelijke regels vallen. Dit is een ‘gebruikelijke en door de toezichthouders geaccepteerde constructie’, aldus een woordvoerder van ZKN.

Topman en mede-eigenaar van de Bergman Klinieken Bart Malenstein bevestigt dat ook zijn kliniek werkt met de constructie. Volgens hem is die niet opgezet om de wet te ontwijken. ‘Het is gewoon zo gegroeid, omdat wij zijn begonnen als commerciële aanbieder van onverzekerde zorg.’

Dossier Governance
In het dossier governance staan artikelen over de wijze van besturen, de gedragscode en het toezicht op organisaties.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.