Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Problemen in ggz komen door groei aanbod lichte ggz-zorg’

'De sterke groei van het aanbod van lichtere ggz-zorg is een belangrijke oorzaak van de problemen in de ggz’, zegt Wout Adema, directeur Zorg van Zorgverzekeraars Nederland (ZN). Er gaat volgens hem veel tijd zitten in overleg en afstemming rondom het zorgaanbod. 'Er zijn nu zoveel partijen in de ggz dat meters maken heel lastig wordt. Al die tijd en aandacht kunnen we niet besteden aan grotere vraagstukken in de ggz.’
Adema Zv
Wout Adema, directeur Zorg bij Zorgverzekeraars Nederland (ZN).
Premium

Het is voor zorgverleners te

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    2 REACTIES

    1. Eens met Van Oranje. De politiek en zorgverzekeraars hebben bewust beleid gemaakt in deze richting. De markt moest open, er moest meer keuze voor de patiënt komen want meer aanbieders zou meer concurrentie betekenen en hogere kwaliteit tegen lagere prijzen opleveren. De aanbieders volgen het beleid. En nu ligt het aan de sector zelf?

    2. Lees alle reacties
    3. “de pot verwijt de ketel dat die zwart ziet”

      Al jaren sturen de zorgverzekeraars zelf aan op transitie van de Specialistische GGZ naar de Basis GGZ. Doet de ‘markt’ dat is het weer niet goed.

      Veel grote en kleine GGZ instellingen zijn meer gaan inzetten op de Basis GGZ en minder op de Specialistische GGZ. En als ze al SGGZ behandelingen doen hebben worden ze door de contracten met de zorgverzekeraars gedwongen om vooral kort durende behandelingen van maximaal een jaar te doen en mogen ze vaak maar 10 tot 20% van hun omzetplafond inzetten voor langdurige SGGZ behandelingen.

      De wachtlijsten zitten nu vooral in de langdurige SGGZ behandelingen, ingezet door de beklemmende en remmende contracten en krap omzetplafond.

      Omdat het management van deze gecontracteerde GGZ instellingen de contracten met de zorgverzekeraars moet omzetten naar beleid kunnen op den duur veel behandelaren zich niet vinden in deze uitkleding van de psychologische zorg en beginnen dus voor zichzelf.

      Zorgverzekeraars kijk eerst naar je eigen handelen en luister beter naar wat de sector wil.

      En haal die vlag op de modderschuit genaamd kwaliteit maar weg want dat is een non argument, het gaat jullie alleen om geld.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.