Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Proef met patiënt naar voorkeurskliniek mislukt

Mark van Dorresteijn
Zorgverzekeraar De Friesland trekt een proef met het sturen van patiënten naar voorkeurklinieken in. Patiënten lieten zich niet sturen en reageerden kritisch. Dat meldt Dablad van het Noorden.

Bijna alle zorgverzekeraars sloten vorige jaar contracten af met ziekenhuizen of privéklinieken die volgens hen betere zorg leveren. Vervolgens werd patiënten geadviseerd om de ‘betere kliniek’ te kiezen in plaats van het vertrouwde ziekenhuis in de buurt.

Eigen risico

Wanneer de patiënt het voorkeursziekenhuis koos, scholden verzekeraars De Friesland en CZ het eigen risico van 155 euro weg. De proef is nu gestopt vanwege de negatieve reacties. “Ze beschouwen het niet als positieve prikkel maar als straf”, zegt een woordvoerder in het dagblad. Daarnaast bleek het lastig de kwaliteit van ziekenhuizen en behandelingen te meten.

Vrijblijvende adviezen

Menzis en Achmea gaan er nog wel mee door maar houden het nadrukkelijk bij vrijblijvende adviezen. “Patiënten houden bij ons altijd een vrije keuze en worden daarbij financieel niet beïnvloed”, zegt de Menzis-woordvoerder. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn)

Lees ook:

CZ wijst geen voorkeursziekenhuizen aan

Agis selecteert voorkeursziekenhuizen

Verzekeraars sturen met eigen risico

ING adviseert Klink het eigen risico te verhogen

Uitbreiding compensatie eigen risico in de zorg

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.